Skip to main content

Πυρά ΚΚΕ σε ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή του δάσους του Σέιχ Σου

Γίνεται λόγος για πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και επιδίωξης διεύρυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτά.

Για εφαρμογή δασοκτόνου πολιτικής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο του ΚΚΕ σε σχόλιο του για την καταστροφή που υφίσταται το δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, καθώς σημαντική έκτασης του έχει προσληφθεί από το πευκτόνο έντομο «Tomicus piniperda».

«Η πολιτική αυτή χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των δασών και την επιδίωξη διεύρυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτά. Αν αυτή δεν εκδηλώνεται τα δάση αφήνονται στην τύχη τους. Είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την πολιτική ολοκληρωμένης προστασίας, διαχείρισης και οικολογικής ανόρθωσης των δασικών οικοσυστημάτων, που προϋποθέτει ως κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

Από τα βέλη του ΚΚΕ δεν ξεφεύγει και ο συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που στο μεταξύ ανακοίνωσε την υλοτόμηση των αποξηραμένων πεύκων.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος «η κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται από τον Συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης της Μακεδονίας - Θράκης  δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί (ποιούμενος την ανάγκην φιλοτιμίαν) για τα ΜΜΕ. Παρά τις προσπάθειες του ελάχιστου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες, οι ευθύνες κυβέρνησης και του εντολοδόχου της στην αποκεντρωμένη διοίκηση είναι τεράστιες. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι και η υποστελέχωση των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, η ελάχιστη χρηματοδότηση, η ανυπαρξία πρόληψης κάθε φυσικού και άλλου κίνδυνου. Γι αυτό π.χ. έχουν λήξει όλες οι διαχειριστικές μελέτες, που έπρεπε να γίνονται κάθε 5 χρονιά από τις δασικές υπηρεσίες κι όχι να χρυσοπληρώνονται, (όταν κάποιες από αυτές γίνονται), σε διάφορες ιδιωτικές εταιρίες. Μελέτες οι οποίες θα εξασφάλιζαν την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείρισή τους με επιστημονικό τρόπο».