Skip to main content

Πυρά ΠΕΔΚΜ για Κλεισθένη: Ασυνέπεια και ψέματα από Σκουρλέτη

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει την ατζέντα της, ψηφίζοντας ένα νόμο που δεν λύνει τα προβλήματα της Τ.Α.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, σχετικά με την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου για το πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι» στη Βουλή άσκησε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), ο πρόεδρος, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Κληθείς να απαντήσει στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να στείλει το τελικό κείμενο που αφορά το Ν/Σ  “Κλεισθένης 1” στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 3 Ιουλίου σχολίασε με δηκτικό τρόπο ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύεται κουφή για το ζήτημα. Άλλα λέμε εμείς, άλλα αντιλαμβάνεται αυτή, και άλλα εισηγείται. Σκοπίμως».

Κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη για ασυνέπεια, λέγοντας πως στα μέσα Ιουνίου υποσχέθηκε στην ΚΕΔΕ ότι θα έχει το σχετικό κείμενο του Ν/Σ και ότι θα υπάρξει διαβούλευση, ώστε έως τις 15 Ιουλίου να ψηφιστεί οπωσδήποτε. «Εν τέλει το Ν/Σ το πήραμε στα χέρια μας στις 3 Ιουλίου και χθες 4 Ιουλίου, κατατέθηκε στη βουλή, ώστε μέσα σε έξι εργάσιμες ημέρες να ψηφιστεί με την διαδικασία του επείγοντος. Αν αυτό λέγεται συνέπεια ενός υπουργού τα συμπεράσματα δικά σας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

«Λέω ότι ο υπουργός είναι ασυνεπής, μας είπε ψέματα, διότι ταυτόχρονα με την κατάθεση στη βουλή το έδωσε και σε μας. Πρόκειται για υποβάθμιση και περιφρόνηση της Τ.Α, ένα  τέτοιο Ν/Σ που αφορά σε 325 Δήμους της χώρας και τις 13 Περιφέρειες να περνά με τη διαδικασία του επείγοντος από τη βουλή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, προσθέτοντας ότι  «είμαστε αντίθετοι με αυτό το νομοσχέδιο στη βουλή, γιατί έξω η κοινωνία βασανίζεται από πολλά άλλα προβλήματα και όχι για το θέμα της απλής αναλογικής».

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει την κυβερνητική ατζέντα, ψηφίζοντας ένα νόμο για την απλή αναλογική, ο οποίος, όπως είπε, και δεν είναι το ζητούμενο και δεν λύνει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πετά τη μπάλα στα κεραμίδια για να αλλάξει την ατζέντα της και ραντίζει με αριστερόνερο τις προσφιλείς σε αυτήν κινήσεις και τους πολίτες που της έχουν απομείνει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι η Τ.Α μιλά για διοικητική μεταρρύθμιση στον πρώτο και δεύτερο βαθμό και στο κράτος το κεντρικό, για μια συνολική αλλαγή του όλου μοντέλου, ενώ η κυβέρνηση μιλά για ορισμένα  «μερεμέτια» και επουσιώδη ζητήματα για την αυτοδιοίκηση. «Το αποτέλεσμα της ψήφισης αυτού του Νομοσχεδίου, που έχουν πει ότι θα το καταργήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα, θα είναι - αν ο μη γένοιτο ισχύσει στο τέλος – να οδηγήσει σε ακυβερνησία και σε διάλυση τους Δήμους. Σε αναποτελεσματικότητα και στη θεσμοθέτηση της άθλιας πριν τις εκλογές, κατά και μετά τις εκλογές, συναλλαγής και φαυλότητας. Μακριά από τους πολίτες και πίσω από τις κουρτίνες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι αιρετοί, ο κ. Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι «θα αντιδράσουμε και θα παραστούμε στις σχετικές ακροάσεις στη βουλή για να πούμε τις απόψεις μας». Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για αυτό που θα ψηφίσουν, ενώ είπε πως σε καμία περίπτωση ο νόμος αυτός δεν θα περάσει και πως δεν πρόκειται καμία επόμενη κυβέρνηση να επιτρέψει να ισχύσει αυτός ο νόμος.