Παρασκευή 7 Μαΐου 2021
x

ΠΥΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΒΗΣΙΜΟ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ» ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Μεγάλη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ όταν το ΥΠΕΞ έσβησε τον χαρακτηρισμό «ιστορική» στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας - ΗΠΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την δημοσιοποίηση της κοινής ανακοίνωσης των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ στο πλαίσιο της επίσκεψης Πομπέο, όπου αρχικά χαρακτηριζόταν ως «ιστορική» η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ λίγο αργότερα με «ορθή επανάληψη» της ανακοίνωσης απαλειφόταν το επίμαχο σημείο της κοινής δήλωσης.

Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε με αίσθημα ικανοποίησης την ανακοίνωση, ενώ από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΚΟ της ΝΔ να υπερψηφίσουν τις κυρώσεις της Συμφωνίας.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι λίγη ώρα αργότερα ο όρος «ιστορική» έφυγε από το κείμενο του ΥΠΕΞ, αλλά και από το κείμενο που είχε αναρτήσει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για διασυρμό και τραγελαφική προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαπατήσει τους πολίτες. 

«Ο διασυρμός της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη με την “ ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών” δεν έχει προηγούμενο», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως «δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για την υποκρισία της ΝΔ, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή επανάληψη στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη “ ιστορική”, που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη».

«Η ορθή επανάληψη του ανακοινωθέντος Ελλάδας-ΗΠΑ δεν παραγράφει την μνημειώδη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως “ ιστορική” από τον κ. Μητσοτάκη. Απλά επιβεβαιώνει την τραγελαφική προσπάθειά του να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και διασύρει τη χώρα διεθνώς για τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ» προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:

«Τα υπόλοιπα με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν και αν βγάλει άκρη με τον κ. Σαμαρά και τους πρώην μακεδονομάχους βουλευτές του και τολμήσει να φέρει προς κύρωση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ