Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018
x

ΠΥΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΦΟΔΣΑ ΚΑΙ ΠΕΔΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ SUEZ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται για ποιον λόγο στο πρόγραμμα του ΦΟΔΣΑ-ΚΜ στο Παρίσι περιλαμβάνεται και επίσκεψη στην εταιρεία SUEZ.

Κριτική στον ΦΟΔΣΑ και την ΠΕΔΚΜ για την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη γνωστή εταιρία εκμετάλλευσης υδάτων SUEZ κατά το ταξίδι τους στη Γαλλία, άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «την ώρα που η ΕΥΑΘ δέχεται επιθέσεις από παντού, κάποιοι προσπαθούν, παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, να επαναφέρουν στη συζήτηση την ιδιωτικοποίηση του νερού».

 Ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται για ποιον λόγο στο πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ-ΚΜ), ο οποίος διοργάνωσε ταξίδι στο Παρίσι στο οποίο συμμετέχουν οι δήμαρχοι Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνεται και επίσκεψη στη SUEZ.

Καλεί τους δημάρχους «να πουν ξεκάθαρα εάν είναι υπέρ ή κατά του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, αντί να κρύβονται πίσω από δηλώσεις και να χαριεντίζονται με τον ισχυρό άνδρα της SUEZ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Όταν ο ΦΟΔΣΑ και η  ΠΕΔ-ΚΜ χαριεντίζεται με τη SUEZ

Την ώρα που η ΕΥΑΘ δέχεται επιθέσεις από παντού, με αφορμή κάποιες βλάβες οι οποίες σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας:
         1. της παλαιότητας του δικτύου αλλά και
         2. την μη τέλεση οποιουδήποτε έργου από το 2010,

κάποιοι προσπαθούν, παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, να επαναφέρουν στη συζήτηση την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αλήθεια για ποιον λόγο, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ-ΚΜ), διοργάνωσε ταξίδι στο Παρίσι και μέσα στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στη γνωστή εταιρία εκμετάλλευσης υδάτων SUEZ; Ένα ταξίδι στο οποίο συμμετέχουν και 30 δήμαρχοι από δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας;

Στο πρόσφατο παρελθόν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), έχει ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και μάλιστα ετοίμαζε σχέδιο για τη διαχείρισή του, τις μέρες αυτές οι εκπρόσωποί της -δηλαδή οι 30 δήμαρχοι- επισκέπτονται το Παρίσι. Και δεν πρόκειται για κάποιο ταξίδι αναψυχής, ούτε για να ενημερωθούν για το πως το νερό της γαλλικής πρωτεύουσας αποϊδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στο δήμο. Αλλά είναι προσκεκλημένοι της εταιρίας SUEZ η οποία κατέχει το 5,5% των μετοχών της ΕΥΑΘ και σχεδιάζει να το αυξήσει σε 29.,7%!

Το ενδιαφέρον είναι πως ο Φαμπρίς Ροσινιόλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, αφού εξέφρασε την επιθυμία του η εταιρία “να βοηθήσει” (:) στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, τόνισε πως αυτό  ενδέχεται να επηρεάσει την τιμή του νερού. Που σε απλά ελληνικά σημαίνει αύξηση της τιμής.

Όμως τη στιγμή που η αντιπροσωπεία του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, χαριεντίζεται με την εταιρία-κολοσσό, η οποία έχει βάλει στο μάτι το νερό της Θεσσαλονίκης, η διοίκηση της δημόσιας ΕΥΑΘ, έχει σχεδιάσει επενδυτικό πλάνο για έργα 170 εκατομμυρίων ευρώ, με βασική παραδοχή τη διατήρηση της τιμής στα σημερινά επίπεδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην άποψη πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο έλεγχο. Και για το σκοπό αυτό θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο απεργάζεται το αντίθετο.

Όσο για τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, θα πρέπει να πουν ξεκάθαρα εάν είναι υπέρ ή κατά του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, αντί να κρύβονται πίσω από δηλώσεις και να χαριεντίζονται με τον ισχυρό άνδρα της SUEZ.

Για τον δε ΦΟΔΣΑ καλό θα ήταν να επικεντρωθεί στην ορθή διαχείριση των στερεών απορριμάτων στην περιοχή ευθύνης του, την εναρμόνιση του περιφερειακού σχεδιασμού με τον εθνικό σχεδιασμό απορριμάτων, την τοποθέτηση ξεχωριστών κάδων συλλογής, τη δημιουργία διακριτών ρευμάτων, την αύξηση ποσοστών ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης και την ελαχιστοποίηση της τελικής απόθεσης σε ΧΥΤΥ. Και ας μη λειτουργεί ως ντίλερ στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ