Skip to main content

Πυρά Τσακαλώτου: Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα σε λάθος κατεύθυνση

Ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι χάθηκε η δυνατότητα για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων

«Η κυβέρνηση παίρνει λίγα μέτρα, σε λάθος κατεύθυνση και με μεγάλη καθυστέρηση», τονίζει ο τέως υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλώντας την κυβέρνηση να ακολουθήσει «έστω και τώρα» τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «F&M Voice», ο ίδιος επισημαίνει ότι πλέον «χάθηκε η δυνατότητα για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων» και αυτό σημαίνει ότι «θα οδηγηθούμε σε μία πιο βαθιά και παρατεταμένη ύφεση».

Όσον αφορά το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα, σημειώνει πως παραμένει επικεντρωμένο στην στήριξη των «ευάλωτων, του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Συγχρόνως, λέει ότι «στο πρόγραμμα αυτό θα υπάρχει και μεγαλύτερη εξειδίκευση για τα μέτρα που προτείνουμε για τις επιχειρήσεις, αλλά και νέες κλαδικές παρεμβάσεις σε τομείς, όπως η αγροτική ανάπτυξη και ο τουρισμός».

Πέρα από την τρέχουσα κρίση, ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζει τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας πως αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα το 2009, «παγίδευσαν την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό το 2015 και βγαίνουν τώρα με θράσος και μας κατηγορούν». «Χαίρομαι που παραδέχονται ότι εμείς παραδώσαμε στη χώρα ένα τριώροφο, γιατί εμείς το 2015 είχαμε παραλάβει ένα κακοστημένο αντίσκηνο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο τέως υπουργός Οικονομικών κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι έχει «προνομιακούς συνομιλητές» τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δείχνει να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά «στον τουρισμό και στο μπετόν», κάνοντας λόγο για «παλαιοκομματισμό με μανδύα τεχνοκρατισμού». Χαρακτηρίζει, επίσης, «κάθε άλλο παρά αμελητέο» τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε μνημόνιο, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «έτοιμος», αν και όπως λέει, «μία κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ήταν τελείως ανεύθυνο να κάνει εκλογές, μεσούσης της υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Σχετικά με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει ότι δεν τον «αφορούν» τα σενάρια που τον θέλουν να διεκδικεί «αξιώματα». Ειδικά δε, για τη θέση του γραμματέα, εκτιμά ότι ο Πάνος Σκουρλέτης «κάνει πολύ καλή δουλειά, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο».