Skip to main content

Πειραματικά σχολεία: Μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης - ΟΛΜΕ για τη στάση εργασίας

Η Ομοσπονδία των καθηγητών κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 28 Ιουνίου την ώρα που διεξάγονται οι εξετάσεις για την ειδαγωγή στα Πρότυπα.

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ΟΛΜΕ, μετά την τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Ομοσπονδία των καθηγητών τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, 11πμ-2μμ, την ώρα δηλαδή που πραγματοποιούνται οι εξετάσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα σχολεία για να «εκφράσουν με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στο θεσμό».

Ηδη η κ. Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή ζητώντας να κριθεί παράνομη η κινητοποίηση. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για «ομηρεία» από «ξεπερασμένες συνδικαλιστικές αντιλήψεις και ευχήθηκε το πρωτοδικείο να αποφασίσει υπέρ της κυβερνητικής προσφυγής. Δηλώσεις έκανε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Α, Σκέρτσος, καταγγέλοντας ως υποκριτική και υποκινούμενη από σκοπιμότητες, την στάση της ΟΛΜΕ.

Αναλυτικά:

Ο πρωθυπουργός

«Την Δευτέρα θα έχουμε εξετάσεις και πληροφορηθήκαμε χθες, δυστυχώς, ότι η ΟΛΜΕ επέλεξε να προκηρύξει απεργία για να εμποδίσει τι ακριβώς; Εξετάσεις νέων παιδιών που θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε ένα δημόσιο πρότυπο πειραματικό σχολείο. Γι' αυτό και προσφύγαμε άμεσα στην Δικαιοσύνη και εκτιμώ και ελπίζω ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη, έτσι ώστε οι εξετάσεις αυτές να διεξαχθούν κανονικά και να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων. Και μια από τις θετικές επιπτώσεις του νέου νόμου για το εργασιακό που ψηφίσαμε είναι ακριβώς αυτή. Ότι αν αυτή η απεργία κηρυχθεί παράνομη δεν θα μπορεί να επιστρέψει από το παράθυρο μέσω κάποιου άλλου, δευτεροβάθμιου ή τριτοβάθμιου φορέα», τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας την εισαγωγική του ομιλία στην ειδική θεματική συζήτηση «Νέοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό» που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στο πλαίσιο του «Project2030.gr», και που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας,

Το υπουργείο Παιδείας

«Μόλις χθες το απόγευμα παρακολουθήσαμε άναυδοι την ΟΛΜΕ να καλεί, μέσω ανακοίνωσής της, σε τρίωρη στάση εργασίας "όσους/-ες εμπλέκονται στις εξετάσεις των Προτύπων Σχολείων", καθώς, όπως αναφέρεται, είναι "γνωστή η πλήρης αντίθεση της ΟΛΜΕ στο θεσμό των Προτύπων Σχολείων, λόγω του αντιπαιδαγωγικού και βαθιά ταξικού χαρακτήρα τους" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Και συνεχίζει

Λίγες ώρες πριν την κορύφωση της προσπάθειας χιλιάδων υποψηφίων, μετά από μία ιδιαίτερη σχολική χρονιά εξαιτίας της πανδημίας και ενώ φέτος σημειώθηκε ρεκόρ αιτήσεων, άνω των 13.200, που αποδεικνύει το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον μαθητών και οικογενειών για τον θεσμό των Προτύπων και των Πειραματικών Σχολείων, είναι αδιανόητο ο συνδικαλιστικός φορέας των ίδιων των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καλεί τα μέλη του σε υπονόμευση της διαδικασίας των εξετάσεων, αδιαφορώντας πλήρως για τον κόπο, την προσπάθεια και την ψυχική υγεία των παιδιών!».

Το ΥΠΑΙΘ υπενθυμίζει πως προ ημερών, απετράπη δια της δικαστικής οδού την τελευταία στιγμή η παρεμπόδιση της απρόσκοπτης συμμετοχής των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και της ομαλής διενέργειάς τους, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών.

«Και χθες, χωρίς να προηγηθεί η τετραήμερη προθεσμία γνωστοποίησης, χωρίς να διατεθεί προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας και προσωπικού ασφαλείας, χωρίς να τηρηθεί η υποχρέωση δημοσίου διαλόγου του Ν 4808/2021, η ΟΛΜΕ προβαίνει σε μία πρωτοφανή κίνηση που υπονομεύει ευθέως χιλιάδες μαθητές - υποψηφίους, προσθέτοντάς τους αβεβαιότητα τόσο για την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων όσο και για το κύρος και το αδιάβλητο της διαδικασίας τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι πρακτικές αυτές δεν εκφράζουν το σύνολο των εκπαιδευτικών, που έχουν αποδείξει ότι σέβονται τον παιδαγωγικό τους ρόλο και την προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους» υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο Άκης Σκέρτσος

Για «βαθιά αντικοινωνική στάση» κατήγγειλε την ΟΛΜΕ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, κατηγορώντας την Ομοσπονδία

«Βγαίνουμε από μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας, πρωτίστως για τα παιδιά τα οποία κλείσθηκαν μέσα στα σπίτια τους όλο τον προηγούμενο χρόνο και όχι μόνο, Θέλουμε να κλείσουμε τη σχολική χρονιά με τον καλύτερο δυνατό και ομαλό τρόπο, και η στάση αυτή της ΟΛΜΕ υποκρύπτει σκοπιμότητες πέρα από το βαθύ αντικοινωνικό χαρακτήρα. Θέτουν εμπόδια στη μετεξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας εκπαίδευσης», κατήγγειλε επίσης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.

Η ΟΛΜΕ εξηγώντας τους λόγους την κήρυξης στάσης εργασίας, τονίζει:

Α. Είναι γνωστή η πλήρης αντίθεση της ΟΛΜΕ στο θεσμό των Προτύπων Σχολείων, λόγω του αντιπαιδαγωγικού και βαθιά ταξικού χαρακτήρα τους.

Β. Όπως αποδεικνύεται, ακόμα και ο τρόπος της διαχείρισης των εξετάσεων για τα Πρότυπα και ειδικότερα ο καθορισμός των επιτηρητών/τριών για τις εξετάσεις εισαγωγής στα συγκεκριμένα σχολεία ξεπερνάει τα όρια.

Γ. Εκτός του ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτήν την διαδικασία επιβάλλεται ως υποχρεωτική και άμισθη από την διοίκηση, εφαρμόζεται παράλληλα και το πνεύμα του νόμου Χατζηδάκη, με προφορικές υποσχέσεις για μία μέρα άδεια αντί επιμισθίου στους επιτηρητές και τις επιτηρήτριες στις εν λόγω εξετάσεις.