Skip to main content

Δώσατε πολλά στο Σκοπιανό, αλλά τουλάχιστον πήρατε κάτι κ. Τσίπρα;

Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Αθήνα είναι ότι οι θυσίες που κάνει «στο όνομα του ελληνικού λαού» είναι πολύ μεγάλες, σε όλα τα επίπεδα...

Τι θα πάρει ανταποδοτικά η Ελλάδα από τους δανειστές για το θέμα του Σκοπιανού; Εχει διαπραγματευτεί κάτι, έστω στο παρασκήνιο ή κάνει τη μεγάλη παραχώρηση στο ονοματολογικό για χάρη της «παγκόσμιας ειρήνης»; Ακόμα και αν οι σκοποί της είναι καθαρά ιδιοτελείς κι αποσκοπούν στο να παρατείνουν τον βίο της στην εξουσία, εξ αντανακλάσεως θα υπάρχει κάποιο όφελος και για τη χώρα.

Ας πούμε στο θέμα του χρέους. Η τριετής ωρίμανση των ομολογιακών λήξεων, που πρότεινε σε πρώτη φάση το Βερολίνο, είναι αστεία, ακόμα και για συζήτηση. Αν στη Γερμανία πιστεύουν ότι με τρία χρόνια παράτασης στην εξόφληση μπορεί η χώρα να πάρει ανάσα, τότε δεν είναι τίποτα περισσότερο από ...κοινοί σαδιστές. Η Ελλάδα, μετά από όλες αυτές τις παραχωρήσεις που έχει κάνει, σε όλα τα επίπεδα, εθνικά και οικονομικά, δικαιούται ασφαλώς κάτι πολύ καλύτερο. Κι αν η κυβέρνηση της δεν το έχει διασφαλίσει, τότε έχει κάνει ένα (ακόμα) τραγικό σφάλμα.

Το ίδιο ισχύει και με το άλλο μεγάλο θέμα, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Αυτό των συντάξεων. Δεν νοείται να μην έχει διασφαλισθεί το πάγωμα των μεγάλων μειώσεων που έχουν προγραμματισθεί για τις αρχές του επόμενου έτους. Κι όταν λέμε πάγωμα, δεν εννοούμε εξάμηνο, για να προλάβει να πάει σε εκλογές η κυβέρνηση, αλλά για τριετές τουλάχιστον.

Γιατί, αυτό που πρέπει να καταλάβει η Αθήνα είναι ότι οι θυσίες που κάνει «στο όνομα του ελληνικού λαού» είναι πολύ μεγάλες, σε όλα τα επίπεδα. Συνεπώς, δεν μπορεί να έχει κάνει παραχωρήσεις στο όνομα της καλής πίστης. Γιατί σε αυτή την περίπτωση η φτωχή Ελλάδα θα έχει βγει πολλαπλώς ζημιωμένη, για μια ακόμα φορά. Κι αυτό την αδικεί, από όποια άποψη κι αν δει κανείς το θέμα...