Skip to main content

Πήρε πάνω του τους αποκλεισμούς από τις λίστες ο πρωθυπουργός

Μειώσαμε το έλλειμμα, προωθήσαμε τη διαφάνεια. Το ΠΑΣΟΚ πολιτεύεται με ανευθυνότητα, τόνισε ο Κ. Καραμανλής
"Για το καλό του κόμματος", με κριτήριο τις «συνολικές πολιτικές διαδρομές και συμπεριφορές» και με προσωπική του απόφαση  «χωρίς την επιρροή κανενός» κόπηκαν όσοι κόπηκαν από τις λίστες της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ο Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον Αντέννα.

Ο πρωθυπουργός, που αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σάββα Τσιτουρίδη και άλλων αποκλεισμένων στελεχών, είπε ότι «είναι βαριά απόφαση του προέδρου του κόμματος» την οποία δεν συνέδεσε με άλλες υποθέσεις.
«Αν είχα να απευθύνω κατηγορία άλλου τύπου, θα το είχα κάνει τη στιγμή που το αντιλαμβανόμουνα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι κριτήριο ήταν συνολικές πολιτικές διαδρομές και συμπεριφορές και «πράξεις, χειρισμό θεμάτων, δηλώσεις, τοποθετήσεις».

Ο Κ.Καραμανλής υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησης στα θέματα διαφάνειας, διαχωρίζοντας τον πολιτικό επιμερισμό ευθυνών από το δικαστικό, αημειάνοντας: «Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό έχει γίνει, στον ποινικό παρέπεμψα όλες τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Οι ρυθμοί της δεν είναι ανάλογοι του ρυθμού των πολιτικών εξελίξεων και της δημοσιογραφικής επικαιρότητας».

Οι δημοσκοπήσεις, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, δίνουν μία στιγμιαία εικόνα και το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό και θα αρχίσει να συγκεκριμενοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες προ της κάλπης.

«Η δική μου εικόνα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ζήτημα να συσπειρώσει, αν θέλετε να πείσει ξανά τους ανθρώπους που παραδοσιακά την ακολουθούν. Αυτός είναι ο αγώνας που κάνουμε και πιστεύω ότι επειδή έχουμε πολύ καθαρό μήνυμα, πολύ καθαρό διακύβευμα θα το πετύχουμε. Διότι έχουμε πολύ καθαρή ατζέντα. Και κάνουμε και μια πρωτοτυπία, κάτι πρωτόγνωρο. Λέμε τα δύσκολα που είναι μπροστά μας και είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ξέρει ποια είναι η αλήθεια και ότι αυτό το εκτιμά» είπε.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για εμπαιγμό των πολιτών από το ΠΑΣΟΚ με «εύκολες λύσεις, ευχάριστες συνταγές, όπου ναι μεν δέχεται ότι υπάρχει μια κρίση και κάποια δυσκολία, αλλά ότι αυτά είναι όλα εύκολα αντιμετωπίσιμα, με απλοχεριά, με υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα».

Επίσης, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής του λέγοντας πως «η προσπάθεια έγινε, τιθασεύτηκαν τα ελλείμματα, μειώθηκε λίγο το δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος μην περιμένετε σε ένα ή δυο χρόνια να ανατραπεί και γι΄ αυτό με βλέπετε να χτυπάω το καμπανάκι τόσο δυνατά και να λέω δυσάρεστες αλήθειες, που υποτίθεται ότι με την κλασική τουλάχιστον προσέγγιση του όρου, δεν είναι ευχάριστες ή δεν σε κάνουν συμπαθέστερο, ειδικά σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Αλλά το αισθάνομαι ως χρέος στους πολίτες. Ή θα κάνουμε αυτά τα δύσκολα που πρέπει να κάνουμε, αλλά εν πάση περιπτώσει όχι τραγικά τα επόμενα δυο χρόνια, ή αλλιώς είναι πολύ πιθανό ο τόπος να μπει σε περιπέτεια.

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ αν ηττηθεί ακόμη και με μεγάλη διαφορά ο πρωθυπουργός τόνισε «εγώ πιστεύω ότι θα κερδίσουμε και τα δίνω όλα γι΄ αυτό. Σε κάθε περίπτωση δεν έχω πρόθεση να αποχωρήσω με μια προϋπόθεση, ή αν θέλετε με μιάμιση προϋπόθεση. Να αισθάνομαι εγώ χρήσιμος και κυρίως να με θέλουν οι πολίτες που συνθέτουν τη Νέα Δημοκρατία. Καθαρές κουβέντες».