Skip to main content

Πυρετός συζητήσεων για τις θέσεις των κρατικών φορέων της Θεσσαλονίκης

Έντονο παρασκήνιο για τις διοικήσεις των εποπτευόμενων από την κυβέρνηση φορέων. Οι δημοφιλείς και αντιδημοφιλείς φορείς για τους «γαλάζιους».

Ξεκαθαρίζουν σταδιακά τα πρώτα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων της Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση.

Στα υπουργεία έχουν καταρτιστεί οι λίστες με τους τελικούς υποψήφιους, έπειτα από μια πρώτη επιλογή και πλέον κάθε υπουργός θα συζητήσει τα δυο ή τρία ονόματα ανά φορέα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που θα λάβει και την τελική απόφαση.

Ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού και τεχνοκρατικού προσωπικού της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, έχει επισκεφτεί το τελευταίο πενθήμερο την Αθήνα, προκειμένου να συνεννοηθεί με υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων, ενώ άλλοι έστειλαν βιογραφικά και δέχτηκαν τηλεφωνήματα.

Είναι σαφές ότι τελικές απαντήσεις περί των προθέσεων έλαβαν λίγοι, γι' αυτό άλλωστε και επιστρέφοντας όλοι είναι εξαιρετικά φειδωλοί στις επαφές τους με τον Τύπο. Οι διαρροές είναι περιορισμένες και πολλές από αυτές είναι και επισφαλείς.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγε στέλεχος της κυβέρνησης «ακόμη και κατά 90% να έχει 'κλείσει' θέση ένα πρόσωπο, το 10% που απομένει είναι το πιο κρίσιμο, διότι το 'πράσινο φως' πρέπει να το δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις περισσότερες των περιπτώσεων. Οπότε τελική απόφαση αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένας στα χέρια του».

Στα σημαντικά των διαβουλεύσεων που γίνονται είναι η –σύμφωνα με πληροφορίες- άρνηση αρκετών να αναλάβουν την ευθύνη του ΟΑΣΘ, που είναι όμως και η πρώτη διοίκηση την οποία θέλει να ορίσει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στις προγραμματικές δηλώσεις του δεν αναφέρθηκε ούτε στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ούτε στην «Εγνατία Οδός ΑΕ», ούτε στον ΟΣΕΘ, ούτε σε άλλο εποπτευόμενο από τον ίδιο φορέα της πόλης, παρά μόνο στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Λογικό, δεδομένου ότι εκεί υπάρχει «επείγουσα κατάσταση» ειδικά εν όψει Σεπτεμβρίου.

Εκεί, είναι πιθανό να διατηρηθεί διοίκηση με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, κάτι που δεν ισχύει ως κανόνας για τους υπόλοιπους φορείς. Κεντρική οδηγία, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, είναι να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο στους περισσότερους φορείς, ως πρόεδρος και ταυτόχρονα διευθύνων σύμβουλος, παρά δύο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπως αυτή του ΟΑΣΘ, που ο προσανατολισμός είναι να σηκώσει το βάρος της επικοινωνίας και της κατεύθυνσης του οργανισμού ένα πολιτικό πρόσωπο και ένας τεχνοκράτης να αναλάβει την επίλυση των προβλημάτων και την εφαρμογή του σχεδιασμού. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, στον ΟΑΣΘ θα τοποθετηθεί πρόεδρος πρόσωπο με πολιτική εμπειρία και διευθύνων σύμβουλος ένα στέλεχος του οργανισμού με τεχνοκρατική εμπειρία και γνώση λειτουργίας του.

Ανάλογο μοντέλο φαίνεται να ακολουθείται και στην περίπτωση της ΔΕΘ-Helexpo, όπου το πιθανότερο σενάριο είναι η διατήρηση του επιτυχημένου δίδυμου Τάσος Τζήκας – Κυριάκος Ποζρικίδης.

Επείγουσα είναι και η στελέχωση της διοίκησης της ΕΥΑΘ, καθώς ο οργανισμός έχει εξελίξεις, μια γενική συνέλευση που αναβλήθηκε ήδη για τις 2 Αυγούστου και φυσικά παραμένει ακέφαλος από τις 24 Ιουνίου. Εκεί υπάρχει πληθώρα ενδιαφερομένων για να αναλάβουν.

Ενδιαφέρον θα έχει τι θα γίνει με τους φορείς, οργανισμούς και εταιρίες, τις διοικήσεις των οποίων ορίζει το Υπερταμείο. Εκεί δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, ενώ το πιθανότερο είναι διοικήσεις που τοποθετήθηκαν μόλις πριν λίγους μήνες με τριετείς θητείες να μην πειραχθούν.

Οι τρεις φορείς που αφορούν στο Υπερταμείο είναι ΔΕΘ-Helexpo, ΚΑΘ ΑΕ και ΕΥΑΘ. Στις δύο πρώτες ουσιαστικά φαίνεται να μένουν οι ίδιες διοικήσεις, ενώ στην ΕΥΑΘ ήδη η επικεφαλής του Υπερταμείου έχουν κάνει κρούσεις σε συγκεκριμένα άτομα (πανεπιστημιακούς και άλλους), εισπράττοντας όμως, προς το παρόν, άρνηση. 

Στον τομέα της Υγείας, φαίνεται να έχουν γίνει επιλογές σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που θα διοικήσουν τις δυο ΥΠΕ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ ξεκαθαρίζει και η κατάσταση στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Στους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει επαφές, ενώ και σε εκείνους με πανελλαδική εμβέλεια, αναμένεται να τοποθετηθούν επίσης στελέχη από τη Θεσσαλονίκη (τουλάχιστον σε έναν), ενώ δεν είναι απίθανο ο διάδοχος του Γιάννη Μυλόπουλου στην «Αττικό Μετρό ΑΕ» να είναι επίσης από τη Θεσσαλονίκη. Σχετικές επαφές έχουν γίνει, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει ακόμη.

Άγνωστες είναι οι προθέσεις για την ΕΡΤ3 και το ΑΠΕ/ΜΠΕ, καθώς πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις κεντρικές διοικήσεις της ΕΡΤ και του Πρακτορείου και ακολούθως να ληφθούν οι αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη. Πάντως, είναι από τους πιο δημοφιλείς φορείς της περιοχής για τα «γαλάζια» στελέχη, καθώς τη διοίκησή τους διεκδικεί εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων.