Skip to main content

Ο πυρετός στις Βρυξέλλες και η πιθανή αλλαγή ώρας της συνέντευξης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Το... τρέξιμο στην 86η ΔΕΘ, η μεγάλη συγκίνηση στην Καβάλα και ο Αντετοκούνμπο που μπορεί να... αλλάξει την ώρα της συνέντευξης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Καλημέρα σας!

Τεχνοκράτες και πολιτικοί. Πολιτικοί και τεχνοκράτες που κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες ζορίζονται πολύ τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθεια τους να διαμορφώσουν την πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, αλλά και για το περιθώριο περιορισμού της κατανάλωσης, που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Διότι, εκτός από τα μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν, το πρόβλημα είναι πολύ-παραγοντικό. Διότι η πρόταση προκειμένου να είναι λειτουργική θα πρέπει αφενός να είναι αποδεκτή και εφαρμόσιμη και αφετέρου να μην αποτρέπει τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, στις οποίες προσβλέπει για την μελλοντική κάλυψη των αναγκών της η Ευρώπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ξενύχτια είναι συνεχή –κάτι που δεν συνηθίζεται σε φυσιολογικές καταστάσεις-, ενώ υπάρχει κούραση και εκνευρισμός, που ανεβάζουν τους τόνους. Τα οικονομικά μεγέθη είναι τόσο μεγάλα και οι παράμετροι τόσες πολλές που ξεπερνούν κάθε πρόβλημα που κλήθηκε να διαχειριστεί μέχρι σήμερα η Κομισιόν και συνακόλουθα τα υπόλοιπα όργανα της Ένωσης μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής. Ακόμη και η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν μπροστά στο ενεργειακό απλή υπόθεση, ακούστηκε να λέει σε πηγαδάκι πολύπειρος παράγων των Βρυξελλών.

Τρέξιμο στη ΔΕΘ

Ατμόσφαιρα 2019 και πίσω υπήρχε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Κλίμα ευφορίας επικρατούσε στα στελέχη της ΔΕΘ – Helexpo, ενώ και οι δημοσιογράφοι –παραδοσιακά στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου υπάρχει μεγάλη προσέλευση- είχαν καλή διάθεση. Τα δύο τελευταία χρόνια που στην ουσία η ΔΕΘ απουσίασε –τον Σεπτέμβριο του 2020 δεν έγινε καθόλου, ενώ το 2021 ήταν υποτονική, αφού υπήρχαν ακόμη μέτρα για την πανδημία- το κενό φάνηκε. Διότι μπορεί οι δημοσιογράφοι -μαζί με τους αστυνομικούς- αυτές τις ημέρες της ΔΕΘ να τρέχουν ατελείωτα και σε ορισμένες περιπτώσεις άδικα και χωρίς ουσία, αλλά πρόκειται για κάτι με ισχυρή παράδοση, που λειτουργεί εθιμικά. Κάτι που έγινε κατανοητό τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ο Αντετοκούνμπο αλλάζει την ώρα της συνέντευξης Μητσοτάκη;

Για την Κυριακή, στη μία η ώρα, είναι προγραμματισμένη η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του Κ. Μητσοτάκη. Σε μια κρίσιμη από πολλές απόψεις (εθνική, πολιτική, οικονομική, κοινωνική) συγκυρία ο πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα για τα οποία η κοινή γνώμη ζητάει απαντήσεις. Τι συμβαίνει με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις; Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Με ποιον εκλογικό νόμο; Πού το πάει ο Ερντογάν; Μέχρι πότε αντέχει –αν αντέχει- το δημόσιο ταμείο να στηρίζει τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου; Και πολλά άλλα. Την ίδια ακριβώς ώρα –στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου- η μεγάλη αγαπημένη των Ελλήνων, η εθνική ομάδα του μπάσκετ, δίνει τον πρώτο από τους νοκ άουτ αγώνες της στο Βερολίνο, στον δρόμο για την πρωτιά στο Eurobasket.  Κι επειδή ο προγραμματισμός του Eurobasket δεν αλλάζει, υπάρχουν σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο να αλλάξει η ώρα της συνέντευξης Τύπου Μητσοτάκη. Και γιατί όχι δηλαδή; Τι θα γίνει εάν οι απαντήσεις του πρωθυπουργού δοθούν λίγο νωρίτερα, από τις 11 ή έστω τις 11:30; Μάλλον περισσότεροι θα τον δουν απ’ ό,τι το μεσημέρι απέναντι στο μπάσκετ. Έτσι, θα δείξει ευελιξία, ενώ και ο ίδιος σίγουρα θα θέλει να δει το ματσάκι, καθότι, όπως είναι γνωστό, είναι φανατικός μπασκετόφιλος.  Σε κάθε περίπτωση η σίγουρη κερδισμένη είναι η ΕΡΤ, που θα μεταδώσει από τις συχνότητές της και με το σήμα της και τα δύο γεγονότα. 

Μεγάλη συγκίνηση στην Καβάλα

Στιγμές μεγάλης θρησκευτικής συγκίνησης έζησε τις τελευταίες ημέρες η περιοχή της Καβάλας και της Θάσου, με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και των Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, καθώς και Επισκόπου Κιέβου κ. Επιφανίου. Πέρα από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και τις επαφές με τις τοπικές αρχές ο Οικουμενικός Πατριάρχης τιμήθηκε ακαδημαϊκά, καθώς ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που βρίσκεται στην Καβάλα. Σε ειδική τελετή στο μεγάλο αμφιθέατρο της σχολής τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο πρόεδρος του ΔΙΠΑΕ καθηγητής Αθανάσιος Καΐσης, ενώ ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά για την ύψιστη τιμή που του έγινε, μια τιμή που όπως είπε αντανακλάται προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις πρωτοβουλίες που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια για την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι πρωτοβουλίες τής Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο απειλείται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είχαν παγκόσμια απήχηση, ενώ σημείωσε πως είχαν συγκινητική ανταπόκριση από τους νέους ανθρώπους. Αναφέρθηκε στα επιστημονικά και θεολογικά συνέδρια και συμπόσια που διοργάνωσε εν πλω το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις διακηρύξεις που υπεγράφησαν, στέλνοντας προς όλους το επίκαιρο και επιτακτικό μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος.