Skip to main content

Πύρινος λόγος Σαμαρά: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε ψευδές το επιχείρημα ότι υπάρχουν «τρεις Μακεδονίες» και έκανε μία ιστορική αναδρομή σε ιστορικές Συνθήκες.

«Σήμερα θα πρέπει να τα πούμε όλα. Και το πιο βασικό συνοψίζεται σε επτά λέξεις. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας την ομιλία του, στη Βουλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε ψευδές το επιχείρημα ότι υπάρχουν «τρεις Μακεδονίες» και έκανε μία ιστορική αναδρομή στις ιστορικές Συνθήκες που διαμόρφωσαν την ευρύτερη περιοχή, τις ονομασίες της αλλά και την εθνολογική της σύσταση.

«Η θεωρία των τριών Μακεδονιών υποκρύπτει τη θεωρία των τριών Μακεδονικών λαών που δήθεν είναι διαχωρισμένοι», είπε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι αλλοίωση της ιστορίας κρύβει «ανακατανομή συνόρων».

«Λένε πως υπάρχουν τρία κομμάτια της Μακεδονίας, άρα και εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι ψέμα, γιατί το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμία Μακεδονία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός , ενώ συμπλήρωσε ότι στην πρώτη  Συνθήκη στο Λονδίνο το 1915 δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Μακεδονία». Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει αναφορά ούτε στη συνθήκη Βουκουρεστίου, καταθέτοντας σχετικούς χάρτες.

Είπε επίσης ότι πριν τους Βαλκανικούς πολέμους τα Σκόπια ανήκαν στο Κοσσυφοπέδιο και μετά έγιναν πρωτεύουσα αυτού.

«Μέχρι τότε κανείς δεν έβρισκε ούτε έναν "Μακεδόνα" εκτός Ελλάδος! Ακούσαμε εδώ ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στην ντοπιολαλιά που μιλιόταν στην ευρύτερη περιοχή ως "μακεδονίτικα"» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός. Για να προσθέσει: «Αλλά δεν μας λένε όλη την αλήθεια»...

«Όντως» υπογράμμισε, «για ένα διάστημα οι δικοί μας ονόμαζαν την ντοπιολαλιά "μακεδονίτικα" -αλλά για να μην τα αποκαλούν «βουλγάρικα». Γιατί βουλγαρικό ιδίωμα ήταν. Και τότε η εδαφική διαμάχη της Ελλάδας ήταν με τη Βουλγαρία. Και για ένα λόγο ακόμα -τον σημαντικότερο: γιατί πολλοί από αυτούς που μίλαγαν την ντοπιολαλιά ήταν Έλληνες στη συνείδηση! Όπως ο Κωνσταντίνος Χρήστου, ο θρυλικός αρχηγός του Μακεδονικού αγώνα που έμεινε στην Ιστορία ως Καπετάν Κώττας! Ο Καπετάν Κώττας πολέμησε για την Ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα! Όπως και ο Βαγγέλης Σρεμπενιώτης από τη Φλώρινα. Όπως και ο Δημήτρης Νταλίπης από το Γάβρο της Καστοριάς, συμπολεμιστής του Παύλου Μελά. Όπως και αρκετοί άλλοι, λιγότεροι γνωστοί… Όλοι αυτοί ήταν σλαβόφωνοι -μίλαγαν την ντοπιολαλιά. Αλλά πολεμούσαν για την Ελλάδα».

«Τον Ιούνιο του 1904, τον Κώττα Χρίστου τον συνέλαβαν οι Οθωμανικές δυνάμεις. Τον Σεπτέμβριο του 1905 τον εκτέλεσαν στο Μοναστήρι. Ο Καπετάν Κώττας ανέβηκε στο ικρίωμα, υπερήφανος και αγέρωχος και κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο. Πριν πεθάνει στην αγχόνη φώναξε με όλη του τη δύναμη: "Ζήτω η Ελλάδα". Αλλά το φώναξε στην ντοπιολαλιά. Γιατί ελληνικά δεν ήξερε! Ήταν πιο Έλληνας στη συνείδηση απ’ όλους μας... Αλλά ελληνικά δεν ήξερε! Αυτά είναι τα "Μυστικά του Βάλτου"» είπε στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο σπουδαίο έργο της προγιαγιάς του, Πηνελόπης Δέλτα.

«Ότι υπήρχαν Έλληνες που είχαν χάσει τη γλώσσα, αλλά είχαν διατηρήσει την εθνική τους ταυτότητα, την ελληνικότητά τους! Και οι τρεις που ανέφερα, καθώς και εκατοντάδες άλλοι, πέθαναν για την Ελλάδα ανάμεσα στο 1904 και το 1906. Τα ονόματά τους έπρεπε κάποια στιγμή να ακουστούν εδώ μέσα. Κι αυτή η στιγμή είναι τώρα» σχολίασε με νόημα.

«Ακούγεται συνήθως το ερώτημα: ‘Μπορεί μια μικρή χώρα όπως τα Σκόπια να απειλήσει μία μεγάλη; Την απάντηση έχει δώσει πάλι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα μπορούσαν να καταστούν απειλητικοί». είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι δια αυτής, η Ελλάδα ουσιαστικά αναγνωρίζει πλήρως τα σύμβολα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ.

«Τα τελευταία 27 χρόνια το Σκοπιανό το χειρίστηκαν πολλοί πρωθυπουργοί και Υπουργοί Εξωτερικών. Με τις απόψεις τους και τις διαφορές του. Εγώ υποστήριζα πάντοτε όσα είχαν αποφασιστεί στη σύσκεψη του 1992. Ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα Μακεδονία με παράγωγα ή σύνθετα. Υπήρξαν έκτοτε βεβαίως και άλλες απόψεις. Αλλά κανείς δεν διανοήθηκε να αναγνωρίσει εθνότητα και να νομιμοποιήσει τον αλυτρωτισμό τους. Η συμφωνία των Πρεσπών κινείται εκτός εθνικής γραμμής. Δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί πολλά περισσότερα».  

Στρέφοντας τα βέλη του κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, ανέφερε: Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να περάσει μια επαίσχυντη τη συμφωνία , έχει γίνει πιο Σκοπιανή από τους Σκοπιανούς. Δεν έχουμε εδώ για να ψηφίσουμε καν το Σύνταγμά τους.  Χώρια που μέσα σε αυτό διατηρούνται ακόμη και αναφορές στον ‘μακεδονικό’ λαό. Τους τα έχουμε δώσει όλα. Ακόμα και η ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’ δεν είναι καν erga omnes».

«Και κάτι ακόμη», σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς: ««Πήγατε να διασπάσετε τη ΝΔ και δεν σας βγήκε. Μετά πήγατε να κυριαρχήσετε στην κεντροαριστερά. Με ποιους; Μάταιος ο κόπος σας, διότι πέφτετε πάνω σε μεγάλες παρακαταθήκες από προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους», είπε ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος σε μία σειρά ιστορικών δηλώσεων κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών και προσωπικοτήτων.

«Τι είναι όλοι αυτοί: Εθνικιστές και Μακεδονομάχοι;. Δεν ντρέπεστε καθόλου;», διερωτήθηκε.