Skip to main content

Πύρινο χάος στη Β. Αττική: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα σε Δροσοπηγή, Κρυονέρι (vid)

Εστάλη νέο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Δροσοπηγής ώστε να εγκαταλείψουν το σημείο - Δείτε βίντεο από τις μεγάλες πυρκαγιές.

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η κατάσταση από το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στη Δροσοπηγή και κατευθύνεται προς Κρυονέρι, μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη βόρεια Αττική.

Λίγο πριν την Ιπποκράτειο Πολιτεία έφτασε η πυρκαγιά, ενώ αυτή την ώρα η πύρινη κόλαση περνάει μέσα από τα σπίτια της Δροσοπηγής, όπου νωρίτερα συνεργεία έκοβαν τα δέντρα και προσπαθούσαν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι φλόγες της μαινόμενης φωτιάς έχουν μάλιστα φτάσει στην Εθνική Οδό, στην οποία έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Εντολή εκκένωσης, μετά τη Δροσοπηγή, δόθηκε και για Κρυονέρι, Αφίδνες, Κοκκινόβραχο, Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Αστυνομικοί διώχνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμη, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, δύο άτομα έχουν εγκλωβιστεί στη Δροσοπηγή, ενώ ένας άνθρωπος φέρει εγκαύματα και στο σημείο κατευθύνονται πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους που οδηγούν προς την περιοχή.

Επίσης, διακόπηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Οδού, η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

«Η Νέα Οδός ενημερώνει πως λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική  διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων.  

Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων.

Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας».

Εντολή εκέννωσης για Κρυονέρι-Αφίδνες

Εντολή εκκένωσης δόθηκε λίγο μετά τις 18.30 για Κρυονέρι και Αφίδνες με το πύρινο μέτωπο να μαίνεται ανεξέλεγκτο.

Στο σημείο επιχειρούν από εδάφους 340 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 15 πεζοπόρα τμήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 9 ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται πως αναζωπύρωση σημειώθηκε σε τρία μέτωπα στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Πέμπτης. Νωρίτερα το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Δροσοπηγής. Η δεύτερη αναζωπύρωση σημειώθηκε μέσα στα πρώην βασιλικά κτήματα και η τρίτη στο ρέμα της Χελιδονούς, ανάμεσα στις Αδάμες και το αεροδρόμιο Τατοΐου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε νωρίτερα στο σημείο.


Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος ανέφεραν ότι ακούστηκαν εκρήξεις, ενώ η αναζωπύρωση κοντά στις Αδάμες προήλθε πιθανότατα από μικρό θύλακα φωτιάς. Και οι τρεις νέες φωτιές καίνε κομμάτια του δάσους που είχαν μείνει ανέγγιχτα μέχρι στιγμής.



Την ίδια ώρα η κατάσταση είναι δύσκολη στη Δροσοπηγή, καθώς η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο μέσα σε δασική έκταση και για τον σκοπό αυτό επιχειρούν, για την ώρα, μόνο πτητικά μέσα. Παράλληλα, οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή αποκλείονται για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων.