Skip to main content

Μάχη σε Ροδόπολη-Διόνυσο: Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα-Χτύπησε το 112 (φωτο+vid)

Στη Ροδόπολη είναι αυτή την ώρα ο μεγαλύτερος όγκος της φωτιάς, που καίει στην περιοχή από τις 12 το μεσημέρι - Έχουν καεί σπίτια και αμάξια

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τα πρώτα σπίτια στην περιοχή της Ροδόπολης, στην Αττική, από την πυρκαγιά που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση ανάμεσα στη Σταμάτα και τη Ροδόπολη. Αυτή την ώρα το πύρινο μέτωπο έχει μεταφερθεί από τη Σταμάτα προς τη Ροδόπολη και τον Διόνυσο.

Περίπου στις 5.00 το απόγευμα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις της μεγάλη πυρκαγιάς που καίει σε Σταμάτα, Διόνυσο και Ροδόπολη στην Αττική.

 

Πρόεδρος κοινότητας Ροδόπολης: Η κατάσταση είναι δραματική

Στη Ροδόπολη είναι αυτή την ώρα ο μεγαλύτερος όγκος της φωτιάς, που καίει στην περιοχή από τις 12 το μεσημέρι. Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο πρόεδρος κοινότητας Ροδόπολης Βασίλης Κλεφτάκης η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δραματική εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή:

«Δραματική είναι η κατάσταση αυτή την ώρα. Η φωτιά είναι προς την δική μας την πλευρά και έχει φτάσει στη λεωφ. Διονύσου. Δόθηκε μάχη για να μην πάει η φωτιά προς τον οικισμό ''Γαλήνη'' και μέχρι ώρας αυτό φαίνεται να το έχουν πετύχει οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Η φωτιά τώρα έχει φύγει από εκεί, πέρασε απέναντι στην Μητροπολίτου και έχει μπει στο Κόκκινο Χωράφι καίει δάσος αυτή την ώρα. Από τον αέρα ξεφυτρώνουν παντού φλόγες».

Ενδεικτικό της σοβαρής κατάστασης είναι το γεγονός πως την επιχείρηση συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. «Mας δυσκολεύει το γεγονός ότι υπάρχουν σπίτια πολλά ανάμεσα στη βλάστηση. Αυτό προσπαθούμε να διασώσουμε, εν πρώτοις την ανθρωπινή ζωή. Δύσκολο για εμάς, όλα μαζί άνεμος, θερμοκρασία. Όλες οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί εδώ. Είμαστε σε καλή κατάσταση, σε καλύτερη από το πρωί, προσπαθούμε να τη σβήσουμε τελείως», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αρχηγός της πυροσβεστικής.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης τόνισε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ότι «η εικόνα της πυρκαγιάς έχει βελτιωθεί, έχουν κατασβεστεί και εστίες, παραμένει όμως σε εξέλιξη, καθώς κινείται ανάμεσα σε κατοικίες σε αραιοκατοικημένη περιοχή, ενώ υπάρχει και έντονη φυτοκάλυψη. Εξελίσσεται σε ένα πολύγωνο που πιάνει τις περιοχές Σταμάτα, Ροδόπολη, Δροσιά και Διόνυσος, όχι τις καθαυτό περιοχές», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αρκετά διασπάρτες εστίες σε αυτή την περιοχή. Περιοχή όπου υπάρχει δάσος και κατοικίες».



Δύο μηνύματα από το 112 σε όσους βρίσκονται στη περιοχή

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχει κάποια αναφορά για εγκλωβισμένο άτομο, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν άτομα από τα σπίτια τους σε περιοχές που κινδύνεψαν από τις φλόγες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έχουν ενισχυθεί, ενώ ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει στείλει δύο ειδοποιήσεις μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή.

Η τελευταία εστάλη λίγο μετά τις 14:30 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής και τους καλεί να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε η ειδοποίηση της ΓΓΠΠ.



ΓΓΠΠ: Κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες

Επείγουσα ειδοποίηση έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.



«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει η ειδοποίηση της ΓΓΠΠ.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι που φτάνουν στα πέντε μποφόρ.

Στο σημείο επιχειρούν 141 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 45 οχήματα, 12 Ε/Π και 8 Α/Φ με το BERIEV-200. Συνδρομή υπάρχιε από υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές πυροσβέστες.



Από νωρίς έχει εκκενωθεί ο οικισμός  «Γαλήνη» -πρόκειται για τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς.

Λόγω της φωτιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Μακαρίου από τη Λ. Δροσιάς-Σταμάτας και στην οδό Αγίου Ιωάννου από την οδό Κωνσταντινουπόλεως.



Πρόεδρος Σταμάτας: Δίνουμε μάχη να μην πάει στα σπίτια

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Σταμάτας Γιώργος Κόκκαλης δίνεται μάχη να μην επεκταθεί η φωτιά προς τον οικισμό «Γαλήνη»:

«Οι ώρες είναι κρίσιμες, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και δυστυχώς φυσάει πάρα πολύ. Όλα τα πυροσβεστικά μέσα δίνουν μάχη να περιορίσουν την κατάσταση, αλλά ακόμα είναι δύσκολα τα πράγματα. Όλοι δίνουν μάχη να μην πάει η φωτιά προς τα αριστερά, όπου είναι ο οικισμός “Γαλήνη” γιατί εκεί υπάρχουν πάρα πολλά σπίτια».

Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας. Στο σημείο ο Αρχηγός Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και στο Κέντρο Επιχειρήσεων είναι ήδη ο υφ.Πολιτικης Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς