Skip to main content

Πυρκαγιά στο Μάτι: Αναβλήθηκε η πρώτη δίκη για αποζημίωση των θυμάτων

Ότι «δεν ήταν έτοιμοι» για τη δίκη αποζημίωση των θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι, δήλωσαν η πυροσβεστική και οι δήμοι Πικερμίου, Μαραθώνα και Πεντέλης.

Τέσσερα χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών, φορείς του δημοσίου εναντίον των οποίων έχουν στραφεί θύματα για να αποζημιωθούν, δεν ήταν έτοιμοι με αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη.

Το αίτημα συγγενών θυμάτων και επιζώντων της φονικής πυρκαγιάς, συνολικά 27 άτομα έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας να αποζημιωθούν από φορείς του δημοσίου, επρόκειτο να εκδικαστεί στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας. Τελικά η δίκη δεν έγινε καθώς τόσο η Πυροσβεστική όσο και οι εγκαλούμενοι δήμοι Πικερμίου, Μαραθώνα και Πεντέλης δήλωσαν δια των νομικών τους εκπροσώπων, ότι δεν είναι έτοιμοι και ως εκ τούτου δεν κατέθεσαν φάκελο.

Η αγωγή των 27 είναι η πρώτη από πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν με αιτήματα αποζημιώσεων για εκείνους που έχασαν τους ανθρώπους τους η τραυματίστηκαν από τη λαίλαπα της φωτιάς. Με την αγωγή επιρρίπτονται ευθύνες σε φορείς του δημοσίου για σειρά παραλείψεων η εγκληματικών αμελειών, ενώ το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που ζητείται με την πρώτη αγωγή, ανέρχεται σε 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το αίτημα αποζημίωσης των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αποτελεί την πλέον βασική παράμετρο, πέραν από εκείνη της αναζήτησης και της απόδοσης των ποινικών ευθυνών, καθώς τα θύματα, οι συγγενείς τους και οι επιζώντες, για λόγους ηθικής δικαίωσης δικαιούνται αποζημίωσης από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Πάντως, προκειμένου το αίτημα για αποζημιώσεις να παραμείνει ζωντανό και να μπορέσει να ευδοκιμήσει δικαστικά, κρίσιμο είναι να προχωρήσουν και οι δικαστικές διαδικασίες στο ποινικό μέρος, έτσι, ώστε να μην υπάρξει παραγραφή των όποιων ποινικών ευθυνών, γεγονός που θα «αδυνατήσει» την αξίωση των θυμάτων για αποζημίωση και ενδεχομένως να την ματαιώσει.

Αν αυτό συμβεί, κάτι που ουδείς εύχεται, το βάρος για τη δικαιοσύνη αλλά και για την πολιτεία θα είναι τόσο βαρύ που δύσκολα θα μπορεί να διαχειριστεί, με τόσα θύματα, τόσο καταστροφή και τόσους καμένους ανθρώπους.

Πηγή: ΣΚΑΪ