Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Σέιχ Σου - Πόσα στρέμματα κάηκαν

Με μια πρώτη εκτίμηση των δυνάμεων που επιχείρησαν κάηκαν 90 στρέμματα ενώ η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε κοντά στον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης

Ενενήντα στρέμματα στο Σέιχ Σου κάηκαν με έναν πρώτο υπολογισμό από τη σημερινή μεγάλη φωτιά, σύμφωνα με τον συντονιστή επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος, Μάριος Αποστολίδης.

«Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά είναι οριοθετημένη. Παραμένουν όλες οι δυνάμεις που έσπευσαν εξ αρχής. Είναι στα όρια καμένου-άκαφτου και δουλεύουν κάθε σπιθαμή γης ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα αναζωπύρωσης. Επενέβησαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ βοήθησαν τόσο οι Περιφέρεια αλλά και οι δήμοι με τις υδροφόρες καθώς και οι εθελοντές, η δασική υπηρεσία και η ελληνική αστυνομία», σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.

Πρόεσθεσε ακόμα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στη δασοπυρόσβεση ήταν εδώ και για αυτό «είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

Για την κατάσβεση επιχείρησαν:

  • Ένα Beriev-200
  • δύο τράκτορες από την Αγχίαλο
  • Τρία καναντέρ
  • Ένα ελικόπτερο Erickson
  • Ένα M-I
  • 33 οχήματα
  • 100 πυροσβέστες
  • 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων

Παράλληλα με εντολή του αρχηγού της ΠΥ μετέβη στο σημείο κλιμάκιο αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού για να ερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ξεκίνησε κοντά στον περιφερειακό και φαίνεται ότι είναι ένα το σημείο», είπε ο κ. Αποστολίδης. «Μας δυσκόλεψε το έντονο ανάγλυφο, το είδος της βλάστησης αλλά μας βοήθησαν και οι ζώνες που υπάρχουν και οι δρόμοι και φυσικά οι καθαρισμοί που προηγήθηκαν», κατέληξε.

«Δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο» 

Η φωτιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική «βρίσκεται σε ύφεση». Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν πάντως στο σημείο, όπου επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 22 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, ενώ "πετούν" και τρία αεροσκάφη, τύπου καναντέρ. Στο σημείο παραμένουν εθελοντές και άτομα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν κινδύνεψε το «Φιλίππειο», ούτε και ο γύρω χώρος

«Επειδή η φωτιά ξέσπασε γύρω στη μία το μεσημέρι, ήδη οι περισσότεροι πελάτες μας είχαν αναχωρήσει από το ξενοδοχείο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ξενοδοχείου «Φιλίππειο», Λαμπρινή Κελεσίδου, προσθέτοντας ότι η εκκένωση της μονάδας έγινε στις 14.00 και «εκείνη την ώρα κατειλημμένο ήταν μόνο ένα δωμάτιο, ενώ στο ξενοδοχείο βρίσκονταν και 12 άτομα προσωπικό».

Όπως διευκρίνισε, «σύμφωνα με τις υποδείξεις της πολιτικής προστασίας και των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομία και πυροσβεστική), φροντίσαμε με τη βοήθειά τους να εκκενώσουμε το ξενοδοχείο, κυρίως για προληπτικούς λόγους και βασικά για την προστασία των πελατών μας που δεν είχαν προλάβει να κάνει αποχωρήσουν, και των εργαζομένων μας».

Διαβεβαίωσε ότι τόσο το ίδιο το ξενοδοχείο, όσο και ο γύρω χώρος του δεν «απειλήθηκαν» από τη φωτιά και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε αναμονή για να επιστρέψουμε στη μονάδα». Πρόσθεσε ότι αργότερα, το βράδυ, στο ξενοδοχείο αναμένονται περί τα 100 άτομα να αφιχθούν.