Skip to main content

Πυρότουβλα με διεθνή πατέντα από τον Λαγκαδά σε όλο τον κόσμο

Η Roka Refractories, εταιρεία πυρίμαχων υλικών, σε μόλις 9 χρόνια ζωής έχει κάνει γνωστά τα καινοτόμα προϊόντα της από την Ιαπωνία μέχρι τη Ν.Ζηλανδία

Οι Γάλλοι τα προτιμούν για τα τζάκια τους, οι Ιταλοί τα εμπιστεύονται για τους φούρνους στις πιτσαρίες τους, οι Μαροκινοί επενδύουν με αυτά τα σπίτια τους, ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής σομπών στον κόσμο τα επιλέγουν για την παραγωγή τους. Ο λόγος για τα πυρότουβλα της Roka Refractories, μιας εταιρείας παραγωγής πυρίμαχων υλικών από τον Λαγκαδά, που σε μόλις εννέα χρόνια ζωής έχει καταφέρει να κάνει γνωστά τα προϊόντα της σε 46 χώρες, από την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βραζιλία μέχρι τον Λίβανο και τις ΗΠΑ, με τις εξαγωγές της να αποτελούν το 90% του τζίρου της.

Με δύο νεαρά αδέρφια στο «τιμόνι», τον Βασίλη και τον Γιώργο Ρόκο και ένα καινοτόμο και διεθνώς πατενταρισμένο προϊόν στη «φαρέτρα» της, τα άψητα πυρότουβλα, η Roka Refractories έχει πολλά σχέδια για το μέλλον. Μάλιστα, εντός του επόμενου τριμήνου ολοκληρώνει στη μονάδα της στον Λαγκαδά μια μεγάλη επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό και νέα παραγωγική γραμμή, η οποία θα αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα από 30.000 τόνους πυρότουβλων ετησίως σε 100.000. Η επένδυση κρίθηκε απαραίτητη, αφού η εταιρεία είχε φτάσει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση των πελατών της και να βάζει η ίδια φρένο στις παραγγελίες τους.

Η Roka Refractories δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα καινούριο, πυρίμαχο μονωτικό υλικό με όψη πέτρας, το οποίο θα παρουσιάσει προσεχώς στην Ιταλία. Έχει δε αναπτύξει και μια καινοτόμα σειρά πυρότουβλων με διαφορετικά χρώματα, κόκκινο, κίτρινο, μαύρο και άσπρο, ενώ συνολικά οι κωδικοί της ξεπερνούν τους 200 και αυξάνονται συνεχώς.

Τα τελευταία χρόνια ο τζίρος της εταιρείας αυξάνεται κατά 35-40% ετησίως. Πρόσφατα δε επελέγη από την EU Gateway/Business Avenues –μια κοινοτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων με την Ασία- ως μία από τις 40 σημαντικότερες εταιρείες στον ευρωπαϊκό κλάδο των δομικών υλικών για να συμμετάσχει σε επιχειρηματική αποστολή στο Τόκιο, ενώ, όπως λέει στη Voria.gr ο Βασίλης Ρόκος, η Roka Refractories έχει πλέον μπει στην πεντάδα των πέντε δυναμικότερων εταιρειών του κλάδου στην Ευρώπη.

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 80 εργαζομένους, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί εντός του έτους στους 120, αφού οι παραγωγικές της ανάγκες βαίνουν αυξανόμενες.

Συγκρότημα κατοικιών στο Μαρόκο επενδεδυμένο με πυρότουβλο

 

Μακρά παράδοση στα πυρίμαχα υλικά

Αν και η Roka Refractories δημιουργήθηκε μόλις το 2011, η οικογένεια Ρόκου έχει μακρά παράδοση στα πυρίμαχα υλικά. Ο πατέρας των δύο αδερφών, Γιώργος, χημικός στο επάγγελμα, είχε δημιουργήσει το 1989 την πρώτη εταιρεία πυρίμαχων τούβλων, θέλοντας να αξιοποιήσει την μεγάλη ανοικοδόμηση εκείνης της εποχής. Η εταιρεία κάλυπτε μόνο την εγχώρια αγορά και έκανε κάποιες μικρές εξαγωγές στην Κύπρο, ενώ γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στην πορεία των ετών. Μέσα στην κρίση όμως αισθάνθηκε έντονα τους κραδασμούς κι εκεί ήρθε να αναλάβει δράση η επόμενη γενιά.

Ο Βασίλης Ρόκος είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες και είχε ξεκινήσει ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία, ενώ ο αδερφός του Γιώργος, είχε σπουδάσει μάρκετινγκ και είχε κάνει μεταπτυχιακό στα προηγμένα βιομηχανικά υλικά, όταν αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να γράψουν το επόμενο κεφάλαιο στην οικογενειακή επιχειρηματική ιστορία. Αφορμή ήταν η διπλωματική του Γιώργου Ρόκου και η ιδέα για τη δημιουργία άψητων πυρίμαχων υλικών, η οποία πατενταρίστηκε και έγινε η βάση για την ίδρυση της Roka Refractories.

Ουσιαστικά η εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή πυρότουβλων χωρίς τη χρήση φωτιάς, αξιοποιώντας τη μέθοδο του γεωπολυμερισμού και δημιούργησε ένα φιλικό στο περιβάλλον υλικό, με την ίδια μηχανική αντοχή, θερμοσυσσωρευτικότητα και αποτελεσματικότητα με τα ψημένα πυρότουβλα.

Ο Βασίλης Ρόκος σε διεθνή έκθεση

 

Το ξεκίνημα όμως είχε και δυσκολίες. Το νεαρό της ηλικίας των δύο αδερφών, που ίδρυσαν την εταιρεία όταν ήταν 22 ο Βασίλης και 25 ο Γιώργος, λειτούργησε αρχικά αποτρεπτικά για τους μεγάλους πελάτες. Ακόμα θυμάται ο Βασίλης Ρόκος την πρώτη του συμμετοχή σε έκθεση στην Ιταλία, όπου πήγε στην κυριολεξία με μια παλέτα πυρότουβλα και έστησε το σταντ του δίπλα σε μεγαθήρια του κλάδου. «Ο πατέρας μου θεωρούσε την ιταλική ως την σημαντικότερη αγορά. Κι όταν του είπα ότι οι πρώτες μας εξαγωγές θα ήταν στην Ιταλία, γέλασε. Τελικά, τα πρώτα προϊόντα μας που εξήχθησαν ήταν στην ιταλική αγορά» λέει ο Βασίλης Ρόκος, που τις ημέρες εκείνης της έκθεσης επέστρεφε στο ξενοδοχείο και διάβαζε ιταλικά για να μπορέσει να συνεννοηθεί. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να δείξει τη δουλειά της εταιρείας, είχε πάρει ένα τούβλο ως δείγμα και είχε γυρίσει όλη την έκθεση. Η Roka Refractories άρχισε να γίνεται γνωστή σταδιακά στο εξωτερικό, κυρίως για την ποιότητα του πατενταρισμένου προϊόντος της και από το 2014 η ανάπτυξη ήταν ραγδαία.

Το 2016 μάλιστα τα δύο αδέρφια προχώρησαν και στην ίδρυση της Archi Stone, μιας εταιρείας παραγωγής και εμπορίας τεχνητών πετρωμάτων και θερμοπροσόψεων.

«Καταφέραμε να συνδέσουμε το όνομά μας στο εξωτερικό με την αξιοπιστία και την ποιότητα» λέει ο Βασίλης Ρόκος, που έχει όμως ένα παράπονο: ενώ οι διεθνείς αγορές έχουν αγκαλιάσει τα προϊόντα της Roka Refractories, η ελληνική δείχνει συχνά να μην εμπιστεύεται τους Έλληνες.