Skip to main content

Ιράν: Επιθέσεις σε Βουλή, μαυσωλείο Χομεϊνί, Μετρό - Δώδεκα νεκροί

Στο στόχαστρο των επιθέσεων μπήκαν η Βουλή, όπου υπάρχουν επτά νεκροί και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, με έναν νεκρό.

Διπλή επίθεση ενόπλων σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Ιράν, η πρώτη στο κοινοβούλιο της χώρας και η δεύτερη στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, ενώ μια τρίτη ανεπιβεβαίωτη επίθεση φαίνεται να σημειώθηκε και στον σταθμό του μετρό έξω από το μαυσωλείο.

Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο των επιθέσεων μπήκαν η Βουλή -όπου υπάρχουν επτά νεκροί- το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, όπου γίνεται λόγος για επίθεση αυτοκτονίας με έναν νεκρό.

Αρχικά ακούστηκαν πυρά ακούστηκαν στο εσωτερικό του ιρανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Τουλάχιστον 12 είναι οι νεκροί, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων δραστών, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών Pir-Hossein Kolivand σε δηλώσεις τους στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.  Σύμφωνα με το ίδιο μέσο το περιστατικό με τα πυρά και την ομηρεία στο ιρανικό κοινοβούλιο έληξε,

Ο βουλευτής Ελίας Χαζράτι δήλωσε στο PressTV ότι οι δράστες έφεραν καλάσνικοφ και ένα πιστόλι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση ενας άνδρας ανατινάχθηκε στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου.

Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες της σημερινής επίθεσης εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων TASNIM.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι τρία άτομα άνοιξαν πυρ στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, σε Κοιμητήριο στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης. Ένας κηπουρός σκοτώθηκε και αρκετά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.

Tα κρατικά ΜΜΕ μιλούν για επίθεση αυτοκτονίας, δεδομένου ότι το ένα άτομο ανατινάχθηκε. Δύο ακόμα συνελήφθησαν.

Λίγες ώρες αργότερα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή τρομοκρατική επίθεση. Η ανάληψη ευθύνης αναρτήθηκε στο ανεπίσημο «πρακτορείο ειδήσεων» των τζιχαντιστών, το Amaq, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα SITE.

Στην ολιγόλογη ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι «μαχητές μας χτύπησαν το μαυσωλείο του Χομεϊνί και τη Βουλή στην Τεχεράνη».