Skip to main content

Πυρπόλησαν ξυλόγλυπτο άγαλμα της Μελάνια Τραμπ στη Σλοβενία

Το τουλάχιστον περίεργο ξύλινο άγαλμα, σαν τοτέμ, της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ είχε αποσπάσει πληθώρα αρνητικών και ειρωνικών σχολίων.

To αμφιλεγόμενο ξυλόγλυπτο άγαλμα της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, που είχε στηθεί πέρσι τον Ιούλιο  κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα της, Σέβνιτσα στη Σλοβενία, πυρπολήθηκε το βράδυ της 4ης Ιουλίου, καθώς οι Αμερικανοί γιόρταζαν την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο καλλιτέχνης που παρήγγειλε το γλυπτό.

Ο Μπραντ Ντάουνι, Αμερικάνος καλλιτέχνης με έδρα το Βερολίνο, δήλωσε στο Reuters ότι απομάκρυνε το μαυρισμένο και παραμορφωμένο γλυπτό, ανθρωπίνων διαστάσεων, μόλις τον ενημέρωσε η αστυνομία για το συμβάν στις 5 Ιουλίου.

Τον Ιανουάριο, ένα άλλο ξύλινο άγαλμα του Ντόναλντ Τραμπ, που σχεδιάστηκε από έναν τοπικό καλλιτέχνη πέρυσι, κάηκε στην πόλη Μοράβτζε της Σλοβενίας, ανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα.

Το τουλάχιστον περίεργο ξύλινο άγαλμα, σαν τοτέμ, της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ είχε τοποθετηθεί στη Σέβνιτσα τον Ιούλιο του 2019 και είχε αποσπάσει πληθώρα αρνητικών και ειρωνικών σχολίων. Το ξύλινο γλυπτό απεικόνιζε την εμφάνιση της Μελάνια Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του συζύγου της, το 2018.

Το έργο σχεδιάστηκε από τον Ντάουνι και ανατέθηκε στον Σλοβένο καλλιτέχνη, Άλες Ζούπεβτς.

«Θέλω να μάθω γιατί το έκαναν», δήλωσε ο Ντάουνι, ο οποίος ήλπιζε ότι το άγαλμα θα ενθάρρυνε έναν διάλογο για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας το καθεστώς της Μελάνια Τραμπ ως μετανάστριας παντρεμένη με πρόεδρο που ορκίστηκε για μείωση της μετανάστευσης.

Στην Ουάσινγκτον, το γραφείο της Μελάνια Τραμπ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο 39χρονος Ντάουνι δήλωσε ότι υπέβαλε μήνυση στην αστυνομία και θα ήθελε να μιλήσει με τους δράστες, αν βρεθούν, για μια ταινία που προετοιμάζει πριν από την έκθεσή του που πρόκειται να ανοίξει στη Σλοβενία τον Σεπτέμβριο.

«Η έρευνα σε αυτήν την υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οπότε δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες », δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Αλένκα Ντρένικ στο Reuters.