Skip to main content

ΠΙΣ: Χορήγηση όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, αναφέρει ο ΠΙΣ, περίπου το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή.

Την ανάγκη να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η πανδημία, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), τονίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός από διάφορους κινδύνους, που μπορεί να προκαλέσει η πολυφαρμακία, αλλά και η κακή χρήση των σκευασμάτων. Ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να θεσμοθετήσει άμεσα εκ νέου την υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων, όπως ισχύει στον αναπτυγμένο κόσμο».

Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι η υποχρεωτική πλέον συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, για την οποία πρωτοστάτησε, οδήγησε, με βάση τις εκτιμήσεις, σε μείωση κατανάλωσης των σκευασμάτων αυτών κατά περίπου 20%. Γεγονός που αποδεικνύει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν ήταν απαραίτητα.

«Η πολυφαρμακία που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας από την ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο ειδικά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι εμφανίζονται, σύμφωνα με την Eurostat, να κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, αναφέρει ο ΠΙΣ, περίπου το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή. «Πιθανώς γι΄αυτό και η χώρα μας να έχει από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ», καταλήγει.