Skip to main content

ΠΙΣ: Ζητά περιορισμό της ιατρικής ευθύνης στη διαχείριση της πανδημίας

Μέτρα ανάλογα με αυτά που έχουν υιοθετήσει κι άλλες χώρες παγκοσμίως ζητά ο σύλλογος με επιστολή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας

Μέτρα για την απαλλαγή ή τον περιορισμό της ιατρικής ευθύνης κατά τη διαχείριση της πανδημίας ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με επιστολή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας.

Στην επιστολή ο σύλλογος ζητά να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα «σε ένα σημαντικό πρόβλημα, που αφορά το ζήτημα της ιατρικής ευθύνης των εμπλεκομένων στη διαχείριση της πανδημίας». Θεωρεί ότι το θέμα αυτό «μπορεί δυνητικά να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά το τέλος της πανδημίας και να προκαλέσει σε πλήθος ιατρών που (όπως αναγνωρίζει η κοινή γνώμη) προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους, τεράστια ταλαιπωρία από αγωγές και μηνύσεις οι οποίες πιθανότατα θα στερούνται πάσης βασιμότητας».

«Είναι γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας απαίτησε και απαιτεί έκτακτα μέτρα διαχείρισης με πολιτικά χαρακτηριστικά πολλές φορές. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν σαφή θεραπευτικά πρωτόκολλα, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα νέο είδος ιού, ενώ συγχρόνως αναπτύσσονται θεραπείες που εφαρμόζονται για πρώτη φορά», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου. Προσθέτει ότι στο πλαίσιο αυτό ο ΠΙΣ «ζητά την υιοθέτηση μέτρων απαλλαγής ή περιορισμού της ιατρικής ευθύνης εν καιρώ πανδημίας όπως γίνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές και μη χώρες» και καλεί «τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας να αναλάβουν τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίας, μετά από διάλογο, προκειμένου οι ιατροί της χώρας να μην υποστούν τη δοκιμασία και δικαστικών διενέξεων πέρα των λοιπών τραυματικών επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία τους».

Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ έθεσε στον νομικό του σύμβουλο το εξής ερώτημα: «Ποιο το πλαίσιο αστικής ιατρικής ευθύνης κατά την διενέργεια ιατρικών πράξεων σε κατάσταση πανδημίας; Πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη παροχής «ασυλίας» του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού κατά διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19;»

Μεταξύ άλλων, στην απάντηση σημειώνεται ότι «η πανδημία του Covid-19 έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση κατά την οποία η άσκηση της ιατρικής γίνεται εν μέσω ιδιαίτερων συνθηκών που μπορούν να χαρακτηριστούν «πολεμικές». Η άγνωστη φύση της ασθένειας, η ανυπαρξία δεδομένων και μελετών των επιπτώσεων της, καθώς και η μη ύπαρξη συγκεκριμένης ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής καθιστούν το έργο της ιατρικής αντιμετώπισης των περιστατικών εξαιρετικά δυσχερές. Αυτό το ιδιόμορφο πλαίσιο εκτέλεσης των ιατρικών καθηκόντων απαιτεί αντίστοιχη προσέγγιση και από νομικής πλευράς αναφορικά με την ιατρική ευθύνη».

Ο ΠΙΣ επισυνάπτει στην επιστολή και την γνωμοδότηση του νομικού του συμβούλου προκειμένου, όπως αναφέρει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης της διαδικασίας εξέτασης του ζητήματος. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πρόβλεψη έχει υπάρξει και σε άλλες χώρες και αναφέρεται εκτενώς στην νομοθεσία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Προσθέτει ότι ο νόμος παρείχε στους παρόχους υπηρεσιών υγείας (νομικά πρόσωπα, ιατρούς νοσηλευτές κτλ.) προστασία από αστική και ποινική ευθύνη σε σχέση με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με τον COVID-19 και την ιατρική φροντίδα κατά την περίοδο της έκτακτης ανάγκης του COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ