Skip to main content

Πιστοποιημένα Κέντρα Μαστού για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Χαμηλό το ποσοστό της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο. Δημιουργία πιστοποιημένων κέντρων μαστού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η Ελλάδα, δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα Υγείας, θα πρέπει να προσαρμοστεί στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ότι αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, αφ' ενός με τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων στο γυναικείο πληθυσμό και αφ' ετέρου με τη δημιουργία και λειτουργία πιστοποιημένων Κέντρων Μαστού.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος τους Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας Δρ. Alexander Mundinger, στο πλαίσιο συνέντευξης που δόθηκε με την ευκαιρία διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη(20-23/10) του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαστολογίας.

Σε ότι αφορά την υγεία των μαστών η κατάσταση που υπάρχει στην Ευρώπη είναι πολύ διαφοροποιημένη. Όπως είπε ο κ. Mundinger, ακριβώς επειδή υπάρχει υστέρηση στους ελέγχους και την διάγνωση στα πολύ αρχικά στάδια του καρκίνου, στην Ελλάδα γίνονται πολλές μαστεκτομές, όπως συμβαίνει και σε Ρωσία και Ουκρανία, όταν στη Γερμανία οι καρκινικοί όγκοι εντοπίζονται σε πολύ μικρό μέγεθος στο το 70% των γυναικών και μόνο το 30% των γυναικών, που ανακαλύπτει το πρόβλημα σε προχωρημένο στάδιο, αναγκάζεται σε πιο επιθετικές μορφές θεραπείας και ενδεχομένως μαστεκτομή. Στην Ανατολική δε Ευρώπη, όπως και στον ευρωπαϊκό νότο, η κατάσταση βρίσκεται στον αντίποδα, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη νοσηρότητα και υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού απαιτεί τη συνεργασία γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, τόσο για τη διάγνωση της νόσου όσο και για το θεραπευτικό της χειρισμό και την αποκατάσταση μετά την χειρουργική επέμβαση.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ. Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα είπε ότι η διάγνωση στο αρχικό στάδιο της νόσου υπολείπεται πολύ από τα υψηλά ποσοστά που έχει επιτευχθεί επί παραδείγματι στις ΗΠΑ (65%). Πρόσφατα στοιχεία στατιστικά δεν υπάρχουν αλλά το 1999 μόνο το 25% των γυναικών που είχαν καρκίνο του μαστού εντοπίζονταν με όγκο σε αρχόμενο στάδιο. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι το 2010 είχε αυξηθεί μεταξύ 30%-33% αλλά οπωσδήποτε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί.

Τα αιτήματα της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας επί έτη παραμένουν τα ίδια και το μόνο που από πλευράς πολιτείας έχουν ικανοποιηθεί είναι η συνταγογράφηση της ψηφιακής μαστογραφίας που πλέον θα εγκρίνεται από τον ΕΟΠΠΥ αλλά με πολύ χαμηλή αμοιβή για τα ακτινολογικά κέντρα(σ.σ 8 ευρώ ανά μαστό).

Τα αιτήματα προς το υπουργείο Υγείας, είναι τα εξής:

Έγκριση και της ψηφιακής τομοσύνθεσης. Δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών. Αναγνώριση της ειδικότητας της Μαστολογίας. Καθιέρωση εθνικού προληπτικού ελέγχου των μαστών. Δημιουργία σύγχρονων οργανωμένων Κέντρων Μαστού.

Όπως τονίσθηκε Πιστοποιημένα Κέντρα Μαστού υπάρχουν μόνο δύο, στην Αθήνα και αυτό γιατί το κόστος δημιουργίας τους είναι υψηλό, 40.000 ευρώ αν ακολουθηθεί το ευρωπαϊκό πρότυπο και 100.000 ευρώ περίπου αν υϊοθετηθεί το αμερικανικό.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα αναλάβει να διοργανώσει το Διεθνές Συνέδριο Μαστολογίας, του 2020, στη Θεσσαλονίκη, ενώ με αυτό το χρονικό ορόσημο θα επιχειρηθεί οι πολλές επιστημονικές εταιρείες Μαστολογίας - έξι στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη- να ενώσουν δυνάμεις κάτω από μία Ομοσπονδία.