Skip to main content

Πιστός στην ελληνογερμανική συνεργασία ο Μπουτάρης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε πιστός στην ελληνογερμανική συνεργασία και κάλεσε όσοι πιστεύουν στην φιλία των δύο λαών να τη στηρίξουν με ζήλο.

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σήμερα μίλησε στη συνεδρίαση της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

«Δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε εφικτό όλοι οι ελληνικοί δήμοι να συνεργαστούν με γερμανικούς» τόνισε ο δήμαρχος στην ομιλία, σημειώνοντας πως «όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού».  Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πιστός στην ελληνογερμανική συνεργασία και κάλεσε όλους όσοι πιστεύουν στην φιλία των δύο λαών να την στηρίξουν με ζήλο.

Πρότεινε η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές και Δήμους. «Έστω και πιλοτικά, θα πρέπει να δοκιμάσουμε αν η συνεργασία μας μπορεί να παραγάγει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε προσδιορισμένο χρόνο και περιοχές. Η αυξημένη συμμετοχή του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης είναι δεδομένη. Προτείνω δοκιμαστικά την αυξημένη συμμετοχή της περιοχής της Β. Ελλάδας, με ορισμό 5-10 Δήμων στους οποίους θα δοθεί έμφαση για στενή συνεργασία με γερμανικούς δήμους αντίστοιχων χαρακτηριστικών. Η Β. Ελλάδα ενδείκνυται για το σκοπό αυτό. Οι κάτοικοί της – λόγω του μεταναστευτικού τους παρελθόντος – έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη Γερμανία, στην οποία και ταξιδεύουν συχνά μέσω της καλής αεροπορικής σύνδεσης που υπάρχει. Η επιτυχία της πιλοτικής αυτής φάσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην επέκταση της συνεργασίας και σε άλλους Δήμους».

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος στην ομιλία του, «είναι προφανές πως δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε εφικτό όλοι οι ελληνικοί δήμοι να συνεργαστούν με γερμανικούς. Πρέπει να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο. Αφού η ελληνική πλευρά εντοπίσει με δική της πρωτοβουλία τις ανάγκες της, με τη βοήθεια των γραφείων της Συνέλευσης μπορεί να γίνει η ομαδοποίησή τους σε όλη την επικράτεια. Έτσι, ο ελληνικός Δήμος που αποκτά μια τεχνογνωσία από έναν γερμανικό μπορεί να την μεταλαμπαδεύσει απευθείας σε κάποιον άλλον ελληνικό δήμο με αντίστοιχες ανάγκες. Ξέροντας την οργανωτική δυστοκία – για να μην πω τίποτε χειρότερο – των ελληνικών δημόσιων οργανισμών, αυτή η διαδικασία ομαδοποίησης δημοτικών αναγκών μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη. Ακόμη και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ελληνικών δήμων».