Skip to main content

Ενδείξεις εξωγήινης ζωής ανακαλύφθηκαν στον πλανήτη Αφροδίτη

Δεν εντοπίστηκαν άμεσα εξωγήινοι, αλλά εντοπίστηκε σε μεγάλη ποσότητα ένα «μυστηριώδες» αέριο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Σημάδια εξωγήινης ζωής ανακάλυψαν οι επιστήμονες στον πλανήτη Αφροδίτη. Συγκεκριμένα, δεν εντοπίστηκαν άμεσα εξωγήινοι, αλλά εντοπίστηκε σε μεγάλη ποσότητα ένα «μυστηριώδες» αέριο στην ατμόσφαιρα του γειτονικού μας πλανήτη.

Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Πρόκειται για την φωσφίνη, που αποτελείται από ένα άτομο φωσφόρου και τρία άτομα υδρογόνου. Στη Γη, το δυσώδες αυτό αέριο παράγεται από ζωντανούς μικροοργανισμούς, καθώς παράγεται από μικρόβια στα έντερα των πιγκουίνων ή βρίσκεται σε περιβάλλοντα με χαμηλό οξυγόνο, όπως τα έλη.

Το αέριο αυτό παράγεται και βιομηχανικά, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν ούτε εργοστάσια ούτε πιγκουίνοι στην Αφροδίτη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάποιο ζωντανός οργανισμός κατά πάσα πιθανότητα παρήγαγε αυτό το αέριο, κάτι που σημαίνει ότι ίσως υπάρχει ζωή στον δεύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Γιατί είναι ενδιαφέρον;

Ο πλανήτης Αφροδίτη μπορεί να περιγραφεί με μία λέξη: κόλαση. Το 96% της ατμόσφαιράς της αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, έτσι ο πλανήτης βιώνει ένα μόνιμο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι θερμή και τοξική, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 400 βαθμούς Κελσίου που δεν επιτρέπου την ύπαρξη ζωής. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς της, όμως, οι συνθήκες είναι πιο βιώσιμες. Εκεί βρέθηκε και η φωσφίνη.

Βέβαια και η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αποτελείται κυρίως από τοξικά αέρια, οπότε είναι περίεργο που η φωσφίνη δεν διαλύεται άμεσα και μπόρεσε να εντοπιστεί από τους επιστήμονες.

Την ανακάλυψη αυτή δημοσίευσε ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Η ομάδα εξηγεί ότι η παρουσία της φωσφίνης «δεν αποτελεί απόδειξη ύπαρξης ζωής, αλλά της δίχως εξήγηση χημείας» που υπάρχει στην Αφροδίτη.

«Η φωσφίνη παράγεται είτε από κάποια χημική ή γεωλογική διαδικασία που κανείς μας δεν γνωρίζει – ή την παράγει κάποιος ζωντανός οργανισμός», εξηγεί στον Independent η αστροφυσικό Emily Drabek-Maunder.

Πηγή: in.gr