Skip to main content

Πιθανή η χρήση VAR στον εφετινό τελικό του Κυπέλλου

Πλέον έχουν διευθετηθεί και οι τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση του VAR στα ελληνικά γήπεδα.

Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας έχει αρχίσει τα σεμινάρια στους Έλληνες διαιτητές για την εφαρμογή του VAR στη Super League από τη νέα σεζόν, όμως έχει αυξηθεί η πιθανότητα να το δούμε για πρώτη φορά σε ελληνικό γήπεδο και νωρίτερα.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του βίντεο στον εφετινό τελικό του Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στις 11 Μαΐου στο ΟΑΚΑ, με το ζευγάρι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ να είναι το πιο πιθανό.

Αυτό γιατί πλέον έχουν διευθετηθεί και οι τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση του VAR στα ελληνικά γήπεδα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι τις τελευταίες μέρες «πέρασε» από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο διαγωνισμός «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ» (ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο του VAR) και μέχρι την 11η Μαΐου, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να «ενεργοποιηθεί» και να χρησιμοποιηθεί η υπηρεσία.

Στην ΕΠΟ μάλιστα είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν τις διαδικασίες, μόλις οριστικοποιηθεί το ζευγάρι του τελικού κι αρχίσει ο προγραμματισμός για τη διεξαγωγή του αγώνα. Επισημαίνεται επίσης ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη απευθύνει αίτημα στη FIFA για τη χρησιμοποίηση του VAR όταν θα είναι έτοιμο, λαμβάνοντας τη σχετική άδεια.
 
Εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες, η πρώτη εφαρμογή του VAR –όπως όλα δείχνουν- δεν θα γίνει από το κτήριο του «Κέντρου Ελέγχου», το οποίο έχει ήδη βρει η ΕΠΟ, αλλά μέσω κινητής μονάδας (βαν) με ειδικό εξοπλισμό για τις ανάγκες λειτουργίας του VAR.

Σε ό,τι αφορά τους διαιτητές που θα κληθούν να το χειριστούν, αυτοί θα είναι από το εξωτερικό. Οι Έλληνες ρέφερι εξάλλου δεν έχουν αποκτήσει (στην πλειονότητά τους) τριβή με το Video Assistant Referee και για αυτό η ΚΕΔ θα απευθυνθεί σε ευρωπαϊκές ομοσπονδίες που χρησιμοποιούν ήδη το VAR, καταλήγει το δημοσίευμα.