Skip to main content

Πειθαρχικά μέτρα κατά της Ρώμης ετοιμάζει η Κομισιόν

Η Επιτροπή θέλει να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση της δημοσιονομικής αναμέτρησης με την Ρώμη, λαμβάνοντας το πρώτο βήμα με την επιβολή κυρώσεων.

Πειθαρχικά μέτρα κατά της Ρώμης σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 ετοιμάζεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του προσχεδίου, όπως ζητούν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Κομισιόν θέλει να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση της δημοσιονομικής αναμέτρησης με την Ρώμη, λαμβάνοντας το πρώτο βήμα με την επιβολή κυρώσεων.

Η Ιταλία υπέβαλε εκ νέου το σχέδιο προϋπολογισμού της στην Επιτροπή την Τρίτη, με τις ίδιες ωστόσο θέσεις που απέρριψαν οι Βρυξέλλες τον Οκτώβριο ως παράβαση των κανόνων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Επιτροπή μπορεί να θέσει επίσημα την Ιταλία στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, σημειώνοντας πως η αξιολόγηση της Ρώμης, με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου και η Κομισιόν θα περιμένει την απάντηση των υπουργών Οικονομικών εντός δύο εβδομάδων

Όπως τονίζεται, σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων, θα είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία θα κληθεί να «πληρώσει».

Η Ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το χρέος της θα μειωθεί στο 127,3% του ΑΕΠ το 2020, κυρίως χάρη στην ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο η Κομισιόν -η οποία αναμένει το χρέος της Ιταλίας να παραμείνει περίπου στο 131% του ΑΕΠ έως το 2020 - και το ΔΝΤ τονίζουν οι ιταλικές προβλέψεις είναι υπερβολικά αισιόδοξες.