Skip to main content

Πιτσιόρλας: Δεν θα πάμε σε μονομερείς ενέργειες για τις συντάξεις

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους εταίρους και τις αγορές, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας για το θέμα της περικοπής των συντάξεων.

Για μια καινούργια περίοδο για τη χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια κάνει λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

«Έχουμε περάσει σε μία καινούρια περίοδο ως χώρα και ως οικονομία, βεβαίως δεν σημαίνει ότι επειδή βγήκαμε από τα μνημόνια, τελείωσαν και όλα τα προβλήματα. Τώρα ξεκινάει μία νέα περίοδος, κατά την οποία θα είμαστε αντιμέτωποι με τις αγορές κι πρέπει να πείσουμε τις αγορές, ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει επιστροφή σε παλιές κακές συνήθειες, αλλά σημαίνει μία καινούρια αρχή, μία προσπάθεια να διαμορφώσουμε μία οικονομία ανταγωνιστική και εξωστρεφή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και σ΄αυτόν τον αγώνα έχει επιδοθεί η κυβέρνηση» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, FOCUS 103,6.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο οίκος Moody's δεν προχώρησε σε αναθεώρηση του αξιόχρεου της Ελλάδας, ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε:

«Είμαστε ακόμη σε μία περίοδο διαπραγματεύσεων για κρίσιμα θέματα. Οι οίκοι αξιολόγησης συνυπολογίζουν το γεγονός ότι είμαστε σε προεκλογική χρονιά και κυρίως περιμένουν να δουν τον προϋπολογισμό, πώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει από εδώ και μπρος και νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να κερδίσει αυτή τη μάχη στις διεθνείς αγορές.»

Ερωτηθείς αν υπάρχουν βαρίδια ιδεολογικά στην κυβέρνηση ή πρόσωπα, που έχουν διαφορετική αντίληψη, ο κ. Πιτσιόρλας απάντησε:

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν βαρίδια, αλλά δεν αφορούν πρόσωπα στην κυβέρνηση, τα βαρίδια είναι δομές της οικονομίας, του κράτους κα της κοινωνίας, που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν. Μ’ αυτά πρέπει να αναμετρηθούμε κι αυτά πρέπει να αλλάξουμε γρήγορα. Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής ως προς αυτό: η κυβέρνηση κατάφερε σε αντίθεση με τις προηγούμενες να υλοποιήσει το πρόγραμμα, ήδη πέρασε σκληρές αξιολογήσεις, πήρε δύσκολες αποφάσεις, δεν μπήκαμε σε λογικές παροχολογίας-το είδαμε αυτό και στη ΔΕΘ- και συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να υποχωρούμε σε λαϊκίστικες πιέσεις.»

«Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων πρέπει να ακυρωθεί και νομίζω συμφωνούν οι πάντες, γιατί επιβλήθηκε, όταν οι προβλέψεις ήταν πολύ διαφορετικές από αυτά που δείχνει η πραγματικότητα. Σήμερα η πορεία της οικονομίας διαψεύδει εκείνες τις προβλέψεις και πείθει ότι είναι αχρείαστο το μέτρο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους εταίρους και τις αγορές γι΄αυτό. Αν αρχίσουμε να προχωράμε με το «καλημέρα σας» σε μονομερείς ενέργειες, τότε είναι, που θα επιβεβαιώσουμε τους φόβους των αγορών. Η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με πολλή μεγάλη προσοχή. Δεν μπορούμε να κάνουμε μονομερείς ενέργειες, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Βεβαίως θέλουμε πάση θυσία να το πετύχουμε. Την ίδια ώρα, ξεδιπλώνουμε την πολιτική μας, με τις επαφές του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με μία τεράστια γκάμα θεμάτων, με σημαντικό νομοθετικό έργο, εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας.»

«Το γεγονός ότι στην καρδιά της κρίσης ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε απανωτά, δύο φορές τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, σημαίνει κάτι. Σημαίνει ότι οι δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, δημιούργησαν μία τεράστια κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα συνολικά. Το γεγονός επίσης, ότι χρειάστηκε ένα εξάμηνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ας το πούμε έτσι, προσαρμογής, δεν είναι καταστροφή. Σημαντικό είναι ότι κατάφερε πολύ γρήγορα να βάλει τη χώρα σε μία αναπτυξιακή τροχιά, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να κρατήσει σε γενικές γραμμές την κοινωνική συνοχή. Δεν λέω ότι τα κάνουμε όλα καλά, αλλά γενική τάση, είναι ότι καταφέραμε να αντιστρέψουμε την πορεία καθόδου, και η χώρα κινείται σε τροχιά ανάπτυξης.»

Ερωτηθείς τέλος για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι το ζήτημα «έπρεπε να έχει λυθεί χθες, γιατί θα δημιουργηθούν πολύ μεγαλύτερες προοπτικές για τη χώρα μας, ανοίγοντας ορίζοντες και δρόμους. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το θέμα, που μας καθηλώνει, παρά το όποιο πολιτικό κόστος. Δεν δώσαμε τίποτα, ίσα ίσα πήραμε πίσω με τη Συμφωνία των Πρεσπών.»