Skip to main content

Πιτσιόρλας: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Αγορά Μοδιάνο

Η αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης μέσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ στην εκδήλωση του ΕΕΘ.

Η Θεσσαλονίκη έχει κεντρική θέση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει αποφασίσει την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων στη περιοχή  που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του και θέλει τις προτάσεις και τη συνεργασίας των φορέων, έτσι ώστε να συνδιαμορφωθεί το νέο πρόσωπο της πόλης, το πρόσωπο του μέλλοντος για τις επόμενες δεκαετίες. 

Τα παραπάνω τόνισε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, προσκεκλημένος ομιλητής στο επίσημο δείπνο για την κοπή της πίτας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. 

Το 2016 μπορεί να είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα κάνει τη στροφή προς την ανάπτυξη και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιεί η χώρα μπορεί να ανοίξει νέες αναπτυξιακές προοπτικές, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή θα ωφεληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις του αεροδρομίου, του λιμανιού και του σιδηροδρόμου, που θα συνδεθούν με την ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων και των συνδυασμένων μεταφορών. 

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε και στο επίκαιρο θέμα, δηλαδή της πώλησης του Λιμένα του Πειραιά, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι την ερχόμενη Τετάρτη η υποψήφια αγοράστρια Cosco θα καταθέσει μία βελτιωμένη, μία «καλή προσφορά». Η πώληση της ΟΛΠ A.E., ανοίγει το δρόμο των αποκρατικοποιήσεων στα λιμάνια, με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης να ακολουθεί, καθώς ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επανέλαβε ότι η διαδικασία πώλησης θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. 

Το ΤΑΙΠΕΔ ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση μεγάλων υποδομών, όπως το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και το Λιμάνι, αλλά όχι μόνο. Ενδιαφέρον υπάρχει για περιοχές που εντάσσονται σε ευρύτερα δίκτυα, όπως είναι οι τερματικοί εμπορευματικοί και επιβατικοί σταθμοί, που μπορούν να αναπτυχθούν σε υπερτοπικά κέντρα. 

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις στη περιοχή του αεροδρομίου που μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ είναι και το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ. Στα δε σημαντικά τοπόσημα που μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν, ανήκει και η Αγορά Μοδιάνο, κτήριο διατηρητέο στη καρδιά του κέντρου της πόλης, για το οποίο υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό. Όπως εξήγησε, η αξιοποίηση της αγοράς Μοδιάνο, που σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει αγορά τροφίμων, μπορεί να γίνει είτε με πώληση του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ (περί το 43%) είτε με τη σύσταση μίας νέας εταιρείας στην οποία θα μετέχει και το Ταμείο και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, αφού βεβαίως διασφαλιστεί και η σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μετόχων. 

Επίσης, στο περιθώριο της εκδήλωσης ανέφερε ότι είναι θέμα χρόνου η μεταβίβαση της Νέας Παραλίας στον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχες συζητήσεις θα ξεκινήσουν και με τον δήμο Καλαμαριάς. Επίσης, όπως σημείωσε, τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει τη χρήση του κάμπινγκ.

Η εκδήλωση του ΕΕΘ άνοιξε με το ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Μιχάλη Ζορπίδη ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου για τις εξελίξεις λέγοντας ¨Οι άνθρωποι της αγοράς επιθυμούν να επικρατήσει πρώτα και πάνω απ΄ όλα η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα¨. Άσκησε κριτική στη κυβέρνηση που ¨παραμένει προσηλωμένη στη διάσωση του δημοσίου τομέα και των δημοσίων υπαλλήλων όταν δεν κάνει τίποτα για την πραγματική οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα¨.

Ο κ. Ζορπίδης ζήτησε διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με παράλληλη διευθέτηση του ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων με λογική ισοτιμίας, επιτάχυνση του νέου ΕΣΠΑ, ψήφιση του αναπτυξιακού, ενώ απευθυνόμενος και στους βουλευτές που ήταν παρόντες δήλωσε ότι το ΕΕΘ διαφωνεί με οποιαδήποτε αύξηση του κόστους της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και σε νέες μειώσεις των συντάξεων. 

Στη συνέχεια, σύντομους  χαιρετισμούς απηύθυναν ο προέδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Παρόντες στην εκδήλώση ήταν βουλευτές της Θεσσαλονίκης αλλά και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας.

Ο κ. Θεοδωράκης ευχήθηκε όλοι, το 2016, να αντιληφθούν ότι η χώρα έχει δύο μόνο επιλογές. Ή θα πάρει το δρόμο των μνημονίων και των δανεικών ή το δρόμο της ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας. Ο υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας μίλησε για μία νέα πραγματικότητα και εξέφρασε την αισιόδοξη εκτίμηση ότι το 2016 θα είναι μία πολύ καλύτερη χρονιά για τη χώρα μας. 

Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, χαιρέτισε την παρουσία στην εκδήλωση, του κ. Θεοδωράκη, «μίας σοβαρής φωνής του ελληνικού κοινοβουλίου», ενώ διαβεβαίωσε ότι η Π.Κ.Μ θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία, κοινοτικά και άλλα, για να υποστηρίξει τον επαγγελματικό κόσμο. 

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε στις πολλές προκλήσεις που αντιμετώπισε η τοπική αυτοδιοίκηση λόγω των μεγάλων μειώσεων στις χρηματοδοτήσεις ενώ ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί μόνο να συμβάλλει στην πραγματική οικονομία «ανοίγοντας τις πόρτες¨ στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα».