Skip to main content

Πιτσιόρλας:Μεταρρυθμίσεις με περιεχόμενο κόντρα σε λαϊκίστικες πιέσεις

Ο αναπλ. υπουργός ΥΠΟΙΑΝ και γενικοί γραμματείς στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην 83η ΔΕΘ.

«Δρόμος επιστροφής στις συνήθειες του παρελθόντος, δεν υπάρχει. Πρέπει να συνεννοηθούμε για τη συνέχιση των ουσιαστικών μεταρρυθμισεων που χρειάζεται η χώρα, πρέπει οπωσδήποτε να μπούμε στο τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, γιατί αν δεν δούμε σοβαρά τη μεταποίηση σαν χώρα, δεν θα έχουμε μέλλον».

Οι παραπάνω ήταν μόνο ορισμένες από τις επισημάνσεις που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με αφορμή την 83η ΔΕΘ.

Ο υπουργός που έχει αναλάβει τις προκλήσεις του χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία, έθεσε στην εισήγησή του τα θέματα που πρέπει η κυβέρνηση να συνθέσει, προσεγγίζοντας τα εθνικά ζητήματα μέσα από μία διεθνή οπτική. Και όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, κάνοντας και ένα καθαρά πολιτικό σχόλιο, «σε αυτή την τριετία βάλαμε, παρά τις αδυναμίες, τις βάσεις για να προχωρήσουμε και είναι κέρδος για τη χώρα η αυτογνωσία που κατέκτησε η Αριστερά και να είστε βέβαιοι πως δεν θα υποχωρήσουμε σε πιέσεις λαϊκίστικης προέλευσης».

Ο κ. Πιτσιόρλας, με την τοποθέτησή του άνοιξε τη συζήτηση που προκάλεσε το Επιμελητήριο, καθώς στην εκδήλωση συμμετείχαν από πλευράς ΥΠΟΙΑΝ οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου με αντικείμενα στα πεδία επενδύσεων και συγκεκριμένα ο γ.γ. κ. Λόης Λαμπριανίδης, ο γ.γ. κ. Παναγιώτης Κορκολής και η ειδική γραμματέας κ. Ευγενία Φωτονιάτα.

Ο υπουργός στην αρχική του τοποθέτηση δήλωσε ότι η κρίση που βίωσε η χώρα ήταν κατά βάση μία κρίση ανταγωνιστικότητας, πρόβλημα που πρέπει να λύσει κάνοντας μεταρρυθμίσεις θεσμικές, οργανωτικές όπως για παράδειγμα θα επιδιωχθεί με την αναμόρφωση των εταιρικού δικαίου,  την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, την ενοποίηση των επιμέρους δράσεων και φορέων για την στήριξη των εξαγωγών, το συντονισμό δράσεων μεταξύ αναπτυξιακών υπουργείων.

Ο κ. Πιτσιόρλας, που ξεχωρίζει για την αναλυτική προσέγγιση που έχει στις διεθνείς εξελίξεις, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διαβάσει σωστά τις αναστατώσεις που μπορεί να προκύψουν για την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως και τη διεθνή οικονομία, από τις επιλογές της διοίκησης Τραμπ.

«Σε αυτή τη συγκυρία δεν χρειάζεται επιστροφή σε εθνικισμούς και απομονωτισμούς. Η Ευρώπη έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις και η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξαναγίνει πρόβλημα για την ΕΕ και την ευρωζώνη. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τα όσα επιτεύχθηκαν αυτά τα χρόνια», είπε ο κ. Πιτσιόρλας προσθέτοντας: «Να αναδείξουμε το ρόλο και τη συνεισφορά που μπορεί να έχει η Ελλάδα για το κοινό καλό της Ευρώπης, σαν γέφυρα της ΕΕ με την Ανατολή και τις αναδυόμενες οικονομίες. Πρέπει να διεκδικήσουμε το ρόλο γέφυρας όπως το επιχειρήσαμε με την Κίνα, να το κάνουμε και με την Ινδία, αλλά και να εργαστούμε για να επιλυθούν ακόμη και δύσκολα, φορτισμένα θέματα, στο Βαλκανικό χώρο», κατέληξε αναφερόμενος σαφώς στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Μιχάλη Μαΐλη και του προέδρου του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος κ. Στέφανου Τζιρίτη, ενώ την επιθυμία ανάπτυξης της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας τόνισε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα κ. Jens Plotner, που δήλωσε περήφανος που οι γερμανικές επιχειρήσεις παρέμειναν στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα έτσι που σήμερα, οι 120 γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα εξασφαλίζουν 29.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Ο Γερμανός διπλωμάτης, κάνοντας αναφορά στην 83η ΔΕΘ  και τη τιμώμενη χώρα ΗΠΑ είπε ότι στέλνεται ένα μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη για «να μπει τέλος στους εμπορικούς πολέμους και τα τιμωρητικά αντίμετρα».