Skip to main content

ΠΚΜ: 65 εκατ. ευρώ για υποδομές αστικών λυμάτων σε 12 περιοχές

Επιπλέον 65 εκατομμύρια ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για υποδομές αστικών λυμάτων από την ΠΚΜ με υπογραφή του Απόστολου Τζιτζικώστα

Νέα πρόσκληση, από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020), για την ολοκλήρωση βιολογικών καθαρισμών και αποχετευτικών δικτύων των οικισμών της Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μετά την υπογραφή της πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση με 61,3 εκ. ευρώ, την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες 12 περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και σε δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων, με τη νέα πρόσκληση των επιπλέον 65 εκ. ευρώ αναμένεται να καλυφθούν αντίστοιχες ανάγκες σε υποδομές συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων και στους υπόλοιπους οικισμούς της Περιφέρειας με πληθυσμό άνω των 2.000 και ως 15.000 κατοίκων.

«Με τη νέα πρόσκληση δίνουμε τη δυνατότητα για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση νέων έργων, που θα συμβάλουν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας μας για τη σύγχρονη συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων. Η εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία είναι υποχρεωτική. Η προηγούμενη πρόσκληση αφορούσε σε έργα που είχαν δρομολογηθεί και εκκρεμούσε η υλοποίησή τους (δεύτερη φάση), γι’ αυτό και εντάχθηκαν στις λεγόμενες τμηματοποιημένες πράξεις (phasing) της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου 2007 – 2014. Πλέον, χρηματοδοτούμε ανάλογα έργα από το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και καλούμε τους δυνητικούς δικαιούχους να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να υλοποιήσουν τα έργα εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Εξάλλου, τα συγκεκριμένα έργα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στο δραστικό περιορισμό της ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων, του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, των ακτών κολύμβησης και γενικότερα του περιβάλλοντος, ενώ θα πάψουν επιτέλους και οι σημερινές, σε πολλές περιπτώσεις τριτοκοσμικές, συνθήκες διάθεσης των αστικών λυμάτων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει την ευκαιρία σε δεκάδες οικισμούς να αποκτήσουν βιολογικούς καθαρισμούς και σύγχρονα δίκτυα αποχέτευσης, με άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων τους, συνολικού προϋπολογισμού 126,3 εκ. ευρώ», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι οι Δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, η ΕΥΑΘ Παγίων και οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης – Αποχέτευσης, όπως και οι φορείς με αρμοδιότητα διαχείρισης λυμάτων. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής.