Skip to main content

ΠΚΜ: Ανάδειξη της Ποσειδωνίας σε σχολική ενημερωτική εκδήλωση στον δήμο Θερμαϊκού

Σκοπός της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχολική ενημερωτική εκδήλωση ήταν να τονιστεί στους μαθητές η σημασία της Ποσειδωνίας.

Τη σημασία της Ποσειδωνίας ανέδειξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε σχολική ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο εθελοντικής δράσης καθαρισμού στην περιοχή της παραλίας του Ποταμού Επανομής του δήμου Θερμαϊκού.

H Ποσειδωνία είναι ένα θαλάσσιο φυτό, ενδημικό της Μεσογείου, το οποίο σχηματίζει εκτεταμένους λειμώνες (λιβάδια), σε αμμώδη υποστρώματα (δηλαδή σε βυθούς με χονδρή ή λεπτόκοκκη άμμο) και σε βάθη από 1 έως 60 μέτρα. Τα καταπράσινα φύλλα της μοιάζουν με κορδέλες και φθάνουν σε μήκος το 1 μέτρο, ενώ οι ρίζες της εισχωρούν βαθιά στον πυθμένα, σχηματίζοντας ένα πολύπλοκο δικτυωτό πλέγμα. Οι λειμώνες της Ποσειδωνίας είναι γνωστοί και ως δάση της θάλασσας.

Στην πρόσκληση του δήμου Θερμαϊκού ανταποκρίθηκαν η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχοντας σε σχολική ενημερωτική εκδήλωση του Κολεγίου Ανατόλια για τον εθελοντικό καθαρισμό της ακτής του Ποταμού Επανομής από απορρίμματα.

Σκοπός της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν να τονιστεί στους μαθητές η σημασία της Ποσειδωνίας, όπως αυτή έχει αναδειχθεί  στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου POSBEMED2 "Διακυβέρνηση και Διαχείριση των Συστημάτων Ποσειδωνίας και Αμμοθινών στη Μεσόγειο - Governance and management of Posidonia beach dune systems across the Mediterranean" του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG MED 2014-2020".

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 70 μαθητές Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Απριλίου 2022, στην περιοχή της παραλίας του Ποταμού Επανομής του δήμου Θερμαϊκού και συγκέντρωσε εκπροσώπους τοπικών φορέων του δήμου Θερμαϊκού αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Κολλεγίου για υλοποίηση δράσεων που συνδυάζουν την κοινωνική προσφορά με τη μάθηση, αναπτύσσοντας στους μαθητές το πάθος για εθελοντισμό και επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους με βιωματικό τρόπο.

Στη δράση συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του επιβράβευσε την προσπάθεια του διδακτικού προσωπικού και των μαθητών για την υλοποίηση βιωματικών και εθελοντικών δράσεων της σχολικής κοινότητας του Κολλεγίου Ανατόλια με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Ο κ. Γιουτίκας επεσήμανε τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο έργο POSBEMED2, κάνοντας σύντομη αναφορά στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης της Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιήθηκε με στόχο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης και της τρωτότητας των παράκτιων ζωνών.

Εκ μέρους του Δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιώργου Τσαμασλή, η κ. Αναστασία Κασάπη, Γενική Γραμματέας του δήμου Θερμαϊκού, απεύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνεχεία, η κ. Κασάπη επεσήμανε τη σπουδαιότητα της  περιοχής του Ποταμού Επανομής  η οποία αποτελεί προστατευόμενη Ζώνη Νatura 2000 και  πολύ πλούσιο υδροβιότοπο με πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα . Η κ. Κασάπη  υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη για εθελοντικές δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ανθρωπογενών πιέσεων που ασκούνται στο παράκτιο περιβάλλον και γενικότερα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο κ. Κωνσταντίνος Μπάρμπας, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης καθώς και ο κ. Τ. Τσουρούς Αν. Προϊστάμενος της Διευθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με συνοδεία επιτελείου του Τμήματος Καθαριότητας.

Τέλος, ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος Δρ. Γεωπονίας, στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε στους μαθητές τα χαρακτηριστικά του ενδιαιτήματος του φανερόγαμου αγγειόσπερμου Posidonia oceanica, τονίζοντας την οικολογική σημασία της Ποσειδωνίας ως δομικού συστατικού του ευρύτερου θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος λειμώνων, θημώνων και αμμοθινών στην Μεσόγειο καθώς προσδίδει μοναδικά άμεσα και έμμεσα οφέλη στο ευρύτερο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για τη σημασία της Ποσειδωνίας δημιουργήθηκε ενημερωτικό βίντεο, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν: