Skip to main content

ΠΚΜ: Αναμενόμενη η επανεμφάνιση της λύσσας

Η επανεμφάνιση της λύσσας στη χώρα μας είναι αναμενόμενη αναφέρει το Τμήμα Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς συνορεύει με χώρες όπου ενδημεί όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η

Η επανεμφάνιση της λύσσας στη χώρα μας είναι αναμενόμενη αναφέρει το Τμήμα Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς συνορεύει με χώρες όπου ενδημεί όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η πΓΔΜ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την επιβεβαίωση λύσσας σε κόκκινη αλεπού στη Σιάτιστα Κοζάνης, η λύσσα ακόμα και σήμερα παραμένει μια απειλή για την ανθρωπότητα δεδομένου ότι οι θάνατοι από τη νόσο ξεπερνούν παγκόσμια τους 45.000 ετησίως.

Παράλληλα υπολογίζεται ότι 4.000.000 περίπου άνθρωποι κάθε χρόνο υποβάλλονται σε προληπτική αντιλυσσική θεραπεία σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής τονίζει πως παρόλο που η λύσσα θεωρείται κατά κύριο λόγο νόσος των σαρκοφάγων, προσβάλλει τα περισσότερα είδη των θηλαστικών και τον άνθρωπο. Ο ιός της μεταδίδεται με το σάλιο των μολυσμένων ζώων κατά τη στιγμή που αυτά δαγκώνουν ανθρώπους ή άλλα ζώα.

 Στα μέτρα που λαμβάνονται για την επιδημιολογική διερεύνηση, την πρόληψη και την καταπολέμηση της νόσου, περιλαμβάνονται η σήμανση, η καταγραφή και ο προληπτικός αντιλυσσικός εμβολιασμός όλων των δεσποζόμενων σκυλιών και γάτων, η μείωση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων και γάτων με εμβολιασμούς και στειρώσεις από τους Δήμους και τα Ζωοφιλικά σωματεία, η ενημέρωση των κατοίκων της χώρας ώστε να εμβολιάζουν τα ζώα τους και να αναφέρουν αμέσως στις αρχές κάθε περίπτωση δαγκώματος σε ανθρώπους ή άλλα ζώα και η άμεση ειδοποίηση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ή/και των Δασικών Υπηρεσιών – Κυνηγετικών Ομοσπονδιών από τους κυνηγούς, δασοφύλακες ή και τα άτομα που εργάζονται σε δασικές περιοχές σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών άγριων ζώων.

Παράλληλα γνωστοποιείται ότι σε περίπτωση δαγκώματος από ζώα, το τραύμα πρέπει άμεσα να καθαρίζεται με άφθονο νερό και σαπούνι (πλύσιμο τουλάχιστον 15 λεπτά) και στη συνέχεια προστίθεται ισχυρό απολυμαντικό (π.χ. σκεύασμα διαλύματος ιωδίου ή οινόπνευμα).

Στη συνέχεια επιβάλλεται η επίσκεψη σε ιατρό για την περαιτέρω φροντίδα του τραύματος και την χορήγηση αντιτετανικού ορού και αντιμικροβιακών παραγόντων (εφόσον κρίνονται αναγκαία).

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στα τηλέφωνα 2310478315 και 2310478317.