Skip to main content

ΠΚΜ: Δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση του Μηχανισµού ∆ιάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας

Ο περιφερειακός Μηχανισµός ∆ιάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας της Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε τη δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωσή του

Τη δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωσή του διοργάνωσε ο περιφερειακός Μηχανισµός ∆ιάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισµού ∆ιάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία και για το ∆ίκτυο Φορέων Υποστήριξης, καθώς και παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρωτογενούς έρευνας εργοδοτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης.

Επίσης κατά την εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒΕ - Συνδέσμου Εξαγωγέων Σπύρο Ιγνατιάδη, με θέμα «Εξωστρέφεια στον Αγροτοδιατροφικό Τομέα» και τον Γενικό Διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Χρήστο Γεωργίου, με θέμα «Οι ανάγκες του κλάδου της μεταποίησης σε εργατικό δυναμικό».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρωτογενούς έρευνας εργοδοτών που παρουσιάστηκε  το ισοζύγιο νέων θέσεων εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς κατά την πανδημία ήταν κατά βάση σταθερό και με ανοδική τάση, ενώ κατά τη διετία 2018-19 τα εργασιακά καθήκοντα στις επιχειρήσεις του Κιλκίς επηρεάστηκαν από ποικίλες αλλαγές σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στις περισσότερες άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Όπως τονίστηκε και οι δύο διαπιστώσεις πιθανότατα να οφείλονται στην έμφαση της τοπικής οικονομίας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Ακόμη από την έρευνα προκύπτει ότι πιο περιζήτητα επαγγελματικά προσόντα στη περιοχή θεωρούνται οι επικοινωνιακές δεξιότητες, οι ειδικές ψηφιακές δεξιότητες, η σωστή διαχείριση του χρόνου, η καλή γνώση Ελληνικών και Αγγλικών και η συνεργασία σε ομάδα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, φορέων εργαζομένων, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.