Skip to main content

ΠΚΜ: Έβδομη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη λειτουργία του Μηχανισμού καθώς και παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρωτογενούς έρευνας εργοδοτών

Την έβδομη διαδικτυακή ημερίδα διοργάνωσε ο Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη λειτουργία του Μηχανισμού, καθώς και παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρωτογενούς έρευνας εργοδοτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση στα ερευνητικά αποτελέσματα της Μητροπολητικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εκδηλώσεις για την Πιερία, το Κιλκίς, τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πέλλα και την Χαλκιδική.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Α' Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης και η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νιόβη Παυλίδου. Στους χαιρετισμούς διατυπώθηκε ο προβληματισμός για τη δυσκολία κάλυψης κενών θέσεων εργασίας (κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων και τεχνιτών) και η αναγκαιότητα προσφοράς προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στοχευμένων στις τωρινές ανάγκες της αγοράς.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Καθηγητή Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Δημήτρη Βλάχο, με θέμα «Τα επαγγέλματα των logistics: τάσεις και προοπτικές», τον Πρόεδρο Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος Θεόφιλο Μυλωνά, με θέμα «Το ανθρώπινο κεφάλαιο ως μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης: προβλήματα, προοπτικές» και την Υπεύθυνη Παραρτήματος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη Χριστίνα Σιώμου, με θέμα «Η συμβολή της δια βίου εκπαίδευσης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Κίνητρα και εμπόδια για τη συμμετοχή των εργαζομένων στη Δια Βίου Εκπαίδευση στην Κεντρική Μακεδονία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο Μηχανισμός αντλεί από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, η Μητροπολητική Ενότητα Θεσσαλονίκης κατά την 3ετία 2019-21 και παρά την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κατά το 2019 στη Θεσσαλονίκη είδαμε τη δημιουργία 13.121 νέων θέσεων εργασίας (αντίστοιχα 19.316 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), κατά το 2020 είχαμε τελικά θετικό ισοζύγιο με 6.556 νέες θέσεις εργασίας (αντίστοιχα 12.509 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), στη δημιουργία των οποίων συνέβαλαν προφανώς και τα κυβερνητικά μέτρα διατήρησης και ενίσχυσης της απασχόλησης. Ως προς το τρέχον έτος τα στοιχεία γεννούν αισιοδοξία, καθώς στο εννεάμηνο του 2021 έχουν ήδη δημιουργηθεί 13.340 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 5.545 του 2019, προμηνύοντας μια πολύ καλή χρονιά για την Μητροπολητική Ενότητα Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά.

Σύμφωνα με την πρωτογενή έρευνα στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήγαγε ο Περιφερειακός Μηχανισμός, στο ερώτημα για την επίδραση της πανδημίας οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν σημαντικά περισσότερο σε σύγκριση με εκείνες στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, προφανώς λόγω του συγκριτικά μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ίδια έρευνα κατέγραψε πως από τον Μάιο και μετά, τόσο στη Μητροπολητική Ενότητα Θεσσαλονίκης, όσο και στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναμενόταν η δημιουργία αξιοσημείωτου αριθμού νέων θέσεων εργασίας λόγω επέκτασης δραστηριοτήτων πολλών από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτήν, οι οποίες ταυτόχρονα δήλωσαν την πρόθεση τους να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όσον αφορά στις δεξιότητες των εργαζομένων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι οι πέντε προεξάρχουσες στις οποίες αναφέρθηκαν οι εργοδότες είναι οι Επικοινωνιακές Δεξιότητες, η Ικανότητα Συνεργασίας σε Ομάδα, η Γνώση Αγγλικών, οι Ειδικές Ψηφιακές Δεξιότητες/Γνώσεις και η Οργανωτικότητα στη θέση εργασίας του εργαζόμενου. Ακολουθούν η εφαρμογή τεχνικών Διαχείρισης Χρόνου στο εργασιακό περιβάλλον, η Ευελιξία στις προσεγγίσεις αναφυόμενων προβλημάτων, η Προσαρμοστικότητα και οι Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες/Γνώσεις.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, φορέων εργαζομένων, αιρετοί Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.