Skip to main content

ΠΚΜ: Λύση στον Γολγοθά των ιατρικών εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης

Από τις αρχές Νοεμβρίου θεωρούμε ότι οι καθυστερήσεις στη διαδικασία των ιατρικών εξετάσεων θα περιοριστούν σημαντικά, ανέφερε ο Απ. Τζιτζικώστας

Λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα με τις εξετάσεις για την αναθεώρησης των αδειών οδήγησης, κυρίως για ηλικιωμένους πολίτες και άτομα με αναπηρία, δόθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, έπειτα από συντονισμένη προσπάθεια των Εντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων Κώστα Πάλλα και Γιάννη Παγώνη, η Πολιτεία υιοθέτησε την προτεινόμενη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλαγή του τρόπου αναθεώρησης των αδειών οδήγησης για όσους πρέπει να εξεταστούν από τις Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Όπως ανακοινώνουν οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το Ν.4413/16 ΦΕΚ 148/Α 8-8-2016, η ιατρική εξέταση υποψηφίων οδηγών και των οδηγών που θέλουν να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν τις άδειές τους θα διενεργείται από ιατρούς κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κρατικών κέντρων υγείας στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους (απογευματινά ραντεβού) ή από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Οι υποψήφιοι οδηγοί και οι οδηγοί που έχουν ήδη άδεια και θέλουν να την ανανεώσουν, προκειμένου να προβούν σε οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά σε άδεια οδήγησης, οφείλουν να εξεταστούν από γιατρό ειδικότητας:

Α.Παθολόγου και των συναφών ειδικοτήτων του γενικού γιατρού.
Β.Οφθαλμίατρου καθώς και υποχρεωτικά:
Γ.Ωτορινολαρυγγολόγου για όσους έχουν υπερβεί το ογδοηκοστό (80ο) έτος της ηλικίας τους και τους βαρήκοους ή κωφάλαλους και
Δ.Νευρολόγου ή Νευροψυχίατρου ή Ψυχίατρου για όσους έχουν υπερβεί το ογδοηκοστό (80ο) έτος της ηλικίας τους.

Η διαδικασία αυτή θα μπει σε εφαρμογή σε τρεις μήνες από την έκδοση του ΦΕΚ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έπειτα από τις εργώδεις και συντονισμένες προσπάθειες των Εντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων Κώστα Πάλλα και Γιάννη Παγώνη από τις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει, επιτέλους, η νέα διαδικασία που προαναφέρθηκε.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «χιλιάδες πολίτες, ειδικά ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες ταλαιπωρούνταν και καθυστερούσε η ανανέωση των αδειών οδήγησής τους, όμως πλέον με τη δυνατότητα να εξετάζονται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας ακόμη και ιδιώτες γιατρούς, η διαδικασία επισπεύδεται σημαντικά. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πιέσαμε επί μεγάλο χρονικό διάστημα για να υιοθετηθεί αυτός ο τρόπος εξυπηρέτησης των πολιτών, κάτι που αποδέχτηκε η Πολιτεία, δίνοντας λύση σε ένα ζήτημα που ταλαιπώρησε και συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας».

«Ευοδωθήκαν οι επίμονες προσπάθειες μας για την άριστη και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι ταλαιπωρούνταν αναμένοντας έως και δύο χρόνια για τη διευθέτηση του αιτήματος τους. Σύντομα, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνονται οι αναθεωρήσεις των αδειών οδήγησης. Από τις αρχές Νοεμβρίου θεωρούμε ότι οι καθυστερήσεις στη διαδικασία των ιατρικών εξετάσεων θα περιοριστούν σημαντικά, όπως άλλωστε και η ταλαιπωρία των υποψηφίων και των οδηγών που θέλουν να ανανεώσουν τις άδειές τους», δήλωσαν οι κ. Πάλλας και Παγώνης.