Skip to main content

Συγκίνηση στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Εγκώμια της αντιπολίτευσης για τη διοίκηση και προσωπικά τον περιφερειάρχη. Συγκίνησαν οι σύμβουλοι που δεν θα είναι στο επόμενο συμβούλιο

Σε κλίμα ομόνοιας, συγκίνησης και συναίνεσης πραγματοποιήθηκε η σημερινή τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου η σύνθεσή του αλλάζει.

Στην αποχαιρετιστήρια συνεδρίαση συγκίνησαν οι απερχόμενοι περιφερειακοί σύμβουλοι, που δεν επανεξελέγησαν, καταθέτοντας την προσωπική τους εμπειρία από τη συμμετοχή τους όχι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά ακόμη κι από τα χρόνια της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς ορισμένοι από αυτούς τερματίζουν μια περίοδο άνω των 10 ετών στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.

Όλοι πάντως αναφέρθηκαν με θετικά σχόλια για το έργο και τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ εξαιρετικά συγκινητική ήταν η αναφορά του περιφερειακού συμβούλου της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Γιώργου Θεοδωρόπουλου, για την αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, Αθηνά Αηδονά, την οποία επαίνεσε για τη δημοκρατικότητα, το ήθος και την εργατικότητά της, με αποτέλεσμα η τελευταία να δακρύσει.

Εξαιρετικά θετικές ήταν οι τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης προσωπικά για τον κ. Τζιτζικώστα, και τον τρόπο που διοικεί την Περιφέρεια και λειτουργεί στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και για το έργο, την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία όλων των περιφερειακών οργάνων, όπου παρά τις διαφορετικές απόψεις επετεύχθη μεγάλος βαθμός συναίνεσης στις αποφάσεις.

«Αυτά τα πέντε χρόνια, στις συνεδριάσεις του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία, είχαμε εντάσεις, είχαμε όμως και συνεννόηση, σύνθεση και συνεργασία. Ευχαριστώ τους Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξής μας, της 'Αλληλεγγύης', για την ουσιαστική συμμετοχή τους στην αναβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ευχαριστώ όμως και τους Περιφερειακούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης, διότι δεν θα είχαμε τα ίδια θετικά αποτελέσματα χωρίς τη δημιουργική και ουσιαστική αντιπολίτευση, με προτάσεις κι όχι με γκρίνια, όπως γίνεται σε άλλα συλλογικά όργανα. Καταφέραμε όλοι μαζί να πάμε τον τόπο μας πιο μπροστά. Διαφωνήσαμε σε πολλά, είχαμε διαφορετική οπτική σε πολλά ζητήματα. Αυτό είναι το λογικό. Θα ήταν παράλογο να συμφωνούμε σε όλα. Όμως καταφέραμε να βρίσκουμε τη χρυσή τομή και να παράγουμε αποτέλεσμα. Αυτή είναι η υγιής Δημοκρατία, που λειτουργεί με κανόνες, που λειτουργεί για τους πολίτες, με τους πολίτες. Γι' αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας είναι ανοιχτό για όποια κοινωνική ομάδα και συμπολίτη μας το επιθυμεί, ώστε να θέτει τα ζητήματα που τον απασχολούν, είτε αυτά είναι της αρμοδιότητας της Περιφέρειας, είτε όχι. Αυτό το δημοκρατικό, ανοιχτό Περιφερειακό Συμβούλιο το κατακτήσαμε όλοι μαζί», τόνισε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο κ. Τζιτζικώστας.

«Φεύγω σήμερα με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειακών Συμβούλων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα των εκλογών του προηγούμενου Μαΐου δικαίωσε όχι μόνο τις προσπάθειες της διοίκησής μας, αλλά και το καλό επίπεδο συνεργασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η Αυτοδιοίκηση είναι έρωτας και αγάπη για τον τόπο και τους πολίτες. Υπηρετούμε εδώ εκτός από τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα, που πηγαίνουν τον τόπο μπροστά, και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Είστε όλοι, είτε είστε είτε όχι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο κομμάτι μιας ομάδας. Επειδή όλοι σας συμβάλατε για να πάμε τον τόπο μας πιο μπροστά. Πέρα και πάνω από κόμματα, χρώματα και παρατάξεις είναι ο τόπος, είναι ο πολίτης. Γι' αυτό μπήκαμε στον εκλογικό αγώνα και το 2014 και το 2019, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και για να βγάλουμε την Κεντρική Μακεδονία το ταχύτερο από την κρίση. Ευχαριστώ για τη συμβολή σας αυτά τα πέντε χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, που πήραν το λόγο στη συνεδρίαση, συνεχάρησαν τον Περιφερειάρχη για τη δημοκρατική και ανοιχτή λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και της διοίκησης, αλλά και για τη συνεχή διάθεση συνεργασίας του κ. Τζιτζικώστα με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Συγκινητικός ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, ο οποίος τόνισε ότι η διοίκηση Τζιτζικώστα λειτούργησε ανοιχτά και συναινετικά σε πολλές περιπτώσεις, ενώ και η αντιπολίτευση ήταν δημιουργική, με αποτέλεσμα η προσπάθεια για τον τόπο και τους πολίτες να είναι συλλογική. Μάλιστα, επισήμανε ότι στην Ελλάδα η Αυτοδιοίκηση είναι σε απογοητευτική κατάσταση συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στην Ελλάδα η κεντρική διοίκηση βλέπει ανταγωνιστικά ειδικά τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Στην ΕΕ οι Περιφέρειες διαχειρίζονται κατά μέσο όρο το 15% του ΑΕΠ κάθε χώρας, ποσοστό που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και στο 40%, όταν στην Ελλάδα διαχειρίζονται μόλις το 2%. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να αναβαθμιστούν θεσμικά, πολιτικά και οικονομικά οι Περιφέρειες», δήλωσε.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Στάθης Σαρηγιαννίδης, έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία διοίκησης και αντιπολίτευσης, που είχε ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων της καθημερινότητας στην Κεντρική Μακεδονία και την προώθηση της ανάπτυξης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Ρέβας, τόνισε ότι «αν και πιστεύουμε σε διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, εντούτοις κατορθώσαμε να συνεργαστούμε. Παράλληλα με τις διαφορετικές απόψεις μας συνεργαστήκαμε και δουλέψαμε όλοι μαζί για τα προβλήματα της περιοχής».

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα «γιατί είχε ανοιχτά μάτια και αυτιά, λειτούργησε σεβόμενος την αντιπολίτευση, με διαφάνεια και δημοκρατικότητα και απέδειξε ότι όταν δουλεύεις βρίσκεις λύση ακόμη και στα πιο δύσκολα προβλήματα».

Η επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Χρυσούλα Παλιαδέλη, επαίνεσε τον Περιφερειάρχη «για την ευαισθησία του και το σπουδαίο έργο του ειδικά στην ανασκαφή της Βεργίνας, αλλά και για τη στήριξή του, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική δυσπραγία του ΑΠΘ».

Κάθε απόφαση του απερχόμενου και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου κρίνεται από το λαό και την Ιστορία, είπε η περιφερειακή σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ειρήνη Γεωργάκη – Κόλλια.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», Βασίλης Γάκης, τόνισε ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας του φρόντισε να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση και σημείωσε ότι «το ανοιχτό πνεύμα του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι αυτό που επιβράβευσαν οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας στις πρόσφατες εκλογές κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ότι «το απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο απέδειξε ότι όσοι ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση αγαπούν τον τόπο τους και προσπαθούν για το καλύτερο. Εχθρός της Αυτοδιοίκησης είναι το βαθύ κράτος. Όμως τόσο η λειτουργία της διοίκησης Τζιτζικώστα, όσο και η ουσιαστική και δημιουργική αντιπολίτευση, απέδειξαν ότι μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα για τον τόπο».

Μεταξύ άλλων πήραν το λόγο πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι που δεν επανεξελέγησαν, ενώ ο περιφερειάρχης κάλεσε όλο το απερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο στην τελετή ορκωμοσίας του νέου οργάνου, το Σάββατο 31 Αυγούστου, στο προαύλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.