Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΠΚΜ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΣΕ ΦΥΤΑ ΕΛΙΑΣ

Το Βέλγιο γνωστοποίησε τη διαπίστωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε δύο παρτίδες φυτών ελιάς.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εντοπισμό του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa.

Συγκεκριμένα, η φυτοϋγειονομική υπηρεσία του Βελγίου γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη- μέλη τη διαπίστωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε δύο παρτίδες φυτών ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής του Αλικάντε (Περιφέρεια της Βαλένθιας) και σε μια παρτίδα φυτών ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής της Σεβίλλης (Περιφέρεια της Ανδαλουσίας) της Ισπανίας σε φυτωριακή επιχείρηση του Βελγίου.

Τα διακινούμενα φυτά συνοδεύονταν από φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών της Βαλένθια και Ανδαλουσίας αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xylella fastidiosa.

«Το να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και να διατηρείται η  χώρα  απαλλαγμένη από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα εθνικής σημασίας και υψίστου δημοσίου  συμφέροντος», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο την τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας. Μη τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου της χώρας και σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές», καταλήγει η ανακοίνωση.


A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ