Skip to main content

Συνέδριο για το παρόν και το μέλλον του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία

Η ακτινογραφία του ΕΣΠΑ στην ΠΚΜ στο αυριανό συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής- Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν Έλληνες και Ευρωπαίοι ειδικοί και αξιωματούχοι

Ένα σημαντικό συνέδριο στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν και θα αναδειχθούν μια σειρά από θέματα για την αξιοποίηση των πόρων ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο σε ό,τι αφορά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο όσο και την επόμενη, διοργανώνεται, αύριο, στο κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ), με ώρα έναρξης 9.30’ το πρωί.

Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «Στρατηγική και Δράσεις για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Προκλήσεις, ευκαιρίες, σχεδιασμός» και διοργανώνεται στο πλαίσιο της ανάδειξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως «Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης» για το 2018 (δείτε εδώ το πρόγραμμα).

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν Έλληνες και Ευρωπαίοι ειδικοί και αξιωματούχοι, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις δράσεις που έχει υλοποιήσει ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, καλές πρακτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και τις προσκλήσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που προκηρύσσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί το πιο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο η ΠΚΜ φροντίζει να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εκπλήρωση του στόχου που έχει τεθεί η Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θα βγει, με πραγματικούς όρους, από την πολυετή κρίση. Άλλωστε, η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη σε απορρόφηση πόρων ΕΣΠΑ στην Ελλάδα, ενώ το γραφειο της ΠΚΜ στις Βρυξέλλες, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, ανοίγει προφανώς νέες δυνατότητες για ακόμα πιο δυναμική και...εκ του σύνεγγυς διεκδίκηση συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις.

Το συνέδριο αποτελείται από τρεις ενότητες:

-«Δομές Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας από Δημόσιους Φορείς. Ελληνικές και Διεθνείς Πρακτικές» Pure Cosmos - INTERREG EUROPE. Θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων καλές πρακτικές υπηρεσιών μιας στάσης από την Κυβέρνηση της Καταλονίας και το Δήμο Φλωρεντίας.

-«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027». Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα παρουσιάσει το σχεδιασμό της Περιφέρειας, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαρία Κωστοπούλου θα παρουσιάσει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο ΕΣΠΑ, ενώ έχει προβλεφθεί και η πρώτη ανοιχτή διαβούλευση με τους φορείς και τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

-«Παρουσίαση Δράσεων Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στους Τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020». Θα παρουσιαστούν οι νέες προκηρύξεις της Περιφέρειας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας.