Skip to main content

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη διπλή γιορτή της Θεσσαλονίκης

Η Δοξολογια θα τελεστεί προυσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα, θα πραγματοποιηθούν κα φέτος οι εκδηλώσεις της 26ης Οκτωβρίου για την επέτειο των 104 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης αλλά και τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, θα τελεστεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στις εκδηλώσεις να παραστεί και ο πρώην αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν σπουδαστές, μαθητές και σύλλογοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Το  πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει τα εξής:

-Έπαρση της σημαίας στο Λευκό Πύργο, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των μελών του.

-Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των Ιερών Ναών.    

-Εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τις φιλαρμονικές, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Γ΄ Σώματος Στρατού.

-Πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.

-Πανηγυρικός εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» Α.Π.Θ. Προσφώνηση στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. του πανηγυρικού της ημέρας του Πρύτανη Α.Π.Θ., καθηγητή κ. Περικλή Α. Μήτκα. Ομιλία από τον κ. Ιωάννη Μέγα, πολιτικό μηχανικό-συγγραφέα, απόφοιτο Α.Π.Θ., με θέμα: «Οκτώβριος 1912 - Οκτώβριος 1944 : Στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 ετών από την ίδρυση του Α.Π.Θ., ομιλία από τον κ. Ιωάννη Τζιφόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα : «Προσδοκίες και οράματα μετά την Απελευθέρωση : το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Παράλληλα εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν και στο Δήμο Χαλκηδόνος:

-Επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία της Δημοτικής Κοινότητας Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνος.

-Τελετουργικό στο χώρο του μουσείου Βαλκανικών Πολέμων.

-Επιμνημόσυνη δέηση, εκφώνηση πανηγυρικού παρουσία κυβερνητικού εκπροσώπου και εκπροσώπου της στρατιωτικής ηγεσία.

-Ομιλία επισήμων, κατάθεση στεφάνου και ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου.

-Στεφανηδρομία από το στρατιωτικό μουσείο Βαλκανικών Πολέμων της Δ.Κ. Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνος προς το Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και κατάθεση στεφάνων.