Skip to main content

ΟΛΘ: Πήραν μπρος οι νέες γερανογέφυρες- Πλακιωτάκης: Επενδύθηκαν ήδη 50 εκατ. στο λιμάνι

Ξεκίνησε σήμερα η επίσημη λειτουργία δύο νέων ειδικά σχεδιασμένων γερανογεφύρων στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας.

Νέα δυναμική στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δίνουν οι δύο νέες ειδικά σχεδιασμένες γερανογέφυρες η επίσημη λειτουργία των οποίων ξεκίνησε σήμερα παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και του εκτελεστικού προέδρου Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Θάνου Λιάγκου.

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με την προσθήκη των δυο νέων γερανογεφυρών ενισχύει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική του θέση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στο πρόγραμμα αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων της χώρας, την πρόοδο των επενδυτικών προγραμμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, αλλά και την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών στους νησιωτικούς δήμους της χώρας, ενισχύει και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας αλλά σαφώς και τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των θαλάσσιων μεταφορών», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και έχει καλυφθεί το 80% των επενδύσεων σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, προχωρά η πολύ μεγάλη επένδυση για την επέκταση της  6ης προβλήτας που θα δώσει νέα προοπτική για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς για τις υποχρεωτικές επενδύσεις που πρέπει να κάνει το δημόσιο παράλληλα με τις επενδύσεις του ΟΛΘ ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι δεν είναι αποκλειστικά δικής του αρμοδιότητας. «Γνωρίζω ότι υπάρχει σχεδιασμός περαιτέρω ανάπτυξης της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση για αυτό και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας αποτελεί κόμβο, όπως και αυτό της Αλεξανδρούπολης, για τη μεταφορά των απαραίτητων προϊόντων για να αντιμετωπιστεί η διατροφική κρίση που αυτή τη στιγμή υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο» ανέφερε.

Οι δύο γερανογέφυρες με ανυψωτική ικανότητα 65 τόνων και 50 τόνων, σε διπλή και σε μονή φόρτωση αντίστοιχα, είχαν φτάσει στο λιμάνι τον περασμένο Μάιο και το προηγούμενο διάστημα είχαν ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία τους.

Οι νέες γερανογέφυρες παρέχουν τη δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων κύριων γραμμών, χωρητικότητας άνω των 10.000 TEU (New Panamax) και συμβάλλουν σημαντικά στην προσέλκυση νέων γραμμών.

Ο νέος εξοπλισμός αναβαθμίζει ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του λιμένα, βελτιστοποιεί το επίπεδο εξυπηρέτησης της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, διπλασιάζει την παραγωγική δυνατότητα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και βελτιώνει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του λιμένα.