Skip to main content

Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού

Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεταιτα τα τελευταία χρόνια υριολεκτικώς στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, είπε ο υπουργός.

Στην εκατόχρονη προσφορά του Λιμενικού Σώματος στην πατρίδα και τον λαό, αλλά και στις ηρωικές προσπάθειες των στελεχών του που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται καθημερινά με αίσθημα ευθύνης, αυτοθυσίας αλλά και ανθρωπισμού, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής που πραγματοποιήθηκε, απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεταιτα τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή, κυριολεκτικώς στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενός μεγάλου και κρίσιμου προβλήματος, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη" είπε ο υπουργός,προσθέτοντας ότι τα στελέχη του με την άρτια εκπαίδευση, το αίσθημα ευθύνης, αυτοθυσίας και ανθρωπισμού καθημερινά επιχειρούν σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους υπό δύσκολες συνθήκες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Πλακιωτάκης τόνισε ότι όταν το 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε την ίδρυση του Σώματος, είχε πλήρη επίγνωση της τεράστιας σημασίας που είχε για την πατρίδα η υποστήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας, η προστασία της ναυσιπλοΐας και η διασφάλιση της νομιμότητας σε λιμάνια και θάλασσες. Ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας που αποτελεί τον πιο εξωστρεφή τομέα της οικονομίας μας και έναν απότους σπουδαιότερους συντελεστές ισχύος της πατρίδας μας, με διεθνές στρατηγικό κύρος.

Τόνισε ότι για 100 ολόκληρα χρόνια, το Λιμενικό Σώμα διασφαλίζει τη νομιμότητα, καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη στη θάλασσα, εγγυάται την ασφάλεια τηςναυσιπλοΐας, εκπροσωπεί την ναυτιλία μας στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα, συμβάλει αποφασιστικά στην διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας, σώζει ζωές με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες και προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον.

Είπε επίσης ότι αποτελεί χρέος και ευθύνη το Λιμενικό Σώμα να ενισχυθεί με μέσα, προκειμένου να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί η υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα των στελεχών του ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας εργάζεται συστηματικά προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του  Σώματος, κινητοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο 'Αμυνας & Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

"Το Λιμενικό Σώμα δεν ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.Το Λιμενικό Σώμα είναι το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής." επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας ΓιάννηςΠλακιωτάκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος αλλά και από σκηνές δράσης και έντασης που καθημερινά βιώνουν τα στελέχη του.