Skip to main content

Plan B από Γερμανία για προσφυγικό με πιέσεις στην Ελλάδα

Δεν αποκλείει την άσκηση οικονομικών πιέσεων στην Ελλάδα, ώστε να συνεργαστεί στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας.

Μπορεί επισήμως η γερμανική κυβέρνηση να μη βλέπει την ανάγκη απομάκρυνσης από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, ανεπισήμως όμως προετοιμάζεται για ενδεχόμενη αποτυχία του ντιλ.

Σύμφωνα με non paper του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που περιήλθε στην κατοχή του περιοδικού Spiegel, το Βερολίνο προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο και δεν αποκλείει την άσκηση οικονομικών πιέσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεργαστεί στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας από κοινού με τον Frontex.

Στελέχη του υπουργείου θεωρούν εαυτά υπεύθυνα για την εκπόνηση Σχεδίου Β, αφού έχουν επιφορτιστεί με την εκτίμηση του κόστους της προσφυγικής κρίσης και των συνεπειών της στον προϋπολογισμό. Οι συντάκτες του ντοκουμέντου περιγράφουν ως «εντελώς ασαφείς» τις εξελίξεις στην Τουρκία και πιστεύουν ότι ενδέχεται να ανακύψει «νέα ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Καταγράφονται προβλήματα και, αν όντως αποτύχει η συμφωνία, θα πρέπει να φυλαχθούν αποτελεσματικά τα σύνορα, σημειώνεται στο χαρτί.

Ήδη, όπως αναφέρεται, διαπιστώνονται προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και, αν η συμφωνία αποτύχει, θα πρέπει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας «να προστατευτούν αξιόπιστα» από την FRONTEX.

Οι πρόσφυγες που καταφτάνουν στην Ευρώπη θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής, να καταγράφονται και να διανέμονται με ποσοστώσεις στις χώρες μέλη. Για αυτό τον λόγο απαιτείται η συνεργασία της Ελλάδας, «ακόμη και με την άσκηση οικονομικών πιέσεων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.