Skip to main content

Πού στρέφονται οι έρευνες για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Εισαγγελικές αρχές διερευνούν εξονυχιστικά το δίκτυο έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού που έχει δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα.

Συντονισμένες προσπάθειες εξελίσσονται σε ποικίλα μέτωπα από τις αρχές προκειμένου να μπει άμεσα φρένο απέναντι στην φάμπρικα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα εφετών Λάρισας, ο έλεγχος της υπόθεσης έκδοσης 34 πλαστών πιστοποιητικών από το Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας ανετέθη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε να ερευνηθεί η υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών στο Κ.Υ. Παλαμά, η οποία συνδέεται ευθέως με τα περιστατικά χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών στα νοσοκομεία Κοζάνης και Θεσσαλονίκης.

Από την ΕΔΕ στον Παλαμά Καρδίτσας προέκυψε ότι τα 34 πλαστά πιστοποιητικά εξέδωσε διοικητική υπάλληλος με πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης των εμβολιασμών. Η συγκεκριμένη υπάλληλος ετέθη σε διαθεσιμότητα.

Πλαστά πιστοποιητικά από τον Παλαμά Καρδίτσας έχουν προμηθευτεί τέσσερις γυναίκες – υπάλληλοι του νοσοκομείου «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Δύο είναι τραυματιοφορείς, μία νοσηλεύτρια και μια διοικητική υπάλληλος.

Η τελευταία μάλιστα είναι αδελφή της υπαλλήλου στο Κέντρο Υγείας Παλαμά. Εκτιμάται ότι μέσω αυτής προμηθεύτηκαν τα πλαστά έγγραφα οι τρεις συνάδελφοί της. Και οι τέσσερις έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σε βάρος τους διενεργείται ΕΔΕ, ενώ προκαταρκτική εξέταση διέταξε και η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, τρεις υπάλληλοι του νοσοκομείου «Μαμάτσειο», δύο νοσηλεύτριες και ένας γιατρός, ελέγχονται καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που παρουσίασαν είναι πλαστά. Η μια νοσηλεύτρια φέρεται να έχει κι αυτή προμηθευτεί το σχετικό έγγραφο από το Κ.Υ. Παλαμά, ενώ από εμβολιαστικές μονάδες εκτός Κοζάνης έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικά και οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι.

Καταγγελίες έχουν διατυπωθεί και σε βάρος ενός γιατρού και δύο υπαλλήλων του Κέντρου Υγείας Ικαρίας.