Skip to main content

Πλατεία Ελευθερίας: Στην Αποκεντρωμένη προσφεύγει η αντιπολίτευση για το πάρκινγκ

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για επτά παρατυπίες κι έχει ήδη απευθύνει σχετικά ερωτήματα σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στο θέμα

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προσφεύγουν παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία του πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, στο ζήτημα αυτό διαπιστώθηκαν επτά παρατυπίες, που οδήγησαν και στον συντονισμό της αντιπολίτευσης. «Είχαμε υποχρέωση να απευθυνθούμε θεσμικά για να εξεταστεί νομιμότητα των πράξεων», τόνισε, σημειώνοντας πως η διοίκηση έλαβε αποφάσεις χωρίς να εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα, το δημοτικό συμβούλιο και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Όπως είπε, ήδη η αντιπολίτευση έχει ήδη απευθυνθεί με σχετικά ερωτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες, Πολεοδομία, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Διεύθυνση Τροχαίας και το Δασαρχείο, ενώ έστειλε επιστολές στον Συνήγορο του Πολίτη και στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα, θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη με συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως πώς μπορεί κάποιος να μπαίνει στον χώρο και να τον ασφαλτοστρώνει, πώς και αν δόθηκαν θέσεις ως αντάλλαγμα χωρίς κανονιστική, πώς έγινε πάρκινγκ σε χώρο χαρακτηρισμένο για πράσινο, ζήτημα για το οποίο κινδύνευσε να εκπέσει του αξιώματός του ο τέως δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο κ. Βούγιας μάλιστα ως συγκοινωνιολόγος αμφισβήτησε ευθέως τα στοιχεία που παρέθεσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, σύμφωνα με τα οποία το διάστημα της λειτουργίας του πάρκινγκ εξυπηρετήθηκαν πάνω από 60.000 αυτοκίνητα. Όπως είπε ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι κάθε θέση αξιοποιείται 15 φορές στη διάρκεια μίας μέρας, δηλαδή ο κάθε οδηγός σχεδόν δεν εξαντλεί ούτε τη μία ώρα που πλήρωσε. Όπως επισήμανε, ένα πάρκινγκ συνήθως έχει ως μέγιστη απόδοση την αξιοποίηση της κάθε θέσης έξι φορές την ημέρα και ζήτησε να του δοθούν αναλυτικά τα σχετικά στοιχεία.

Διαβάστε: Ζέρβας για Πλατεία Ελευθερίας: Προσωρινή η λειτουργία του πάρκινγκ - Θα γίνει η ανάπλαση

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, ανέφερε πως εύλογα η Ισραηλιτική Κοινότητα και οι πολίτες «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναβολή ενός θέματος που είναι ιστορική υποχρέωση της πόλης στην παγκόσμια κοινωνία» και τόνισε ότι θα είχε αποφευχθεί η αναταραχή εάν είχε προηγηθεί συζήτηση.

Για μεταστροφή του δημάρχου έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός, ο οποίος ανέφερε ότι ο δήμος θα μπορούσε να διερευνήσει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν το γειτονικό οχταώροφο πάρκινγκ και ο χώρος στάθμευσης στο λιμάνι, που απέχουν 200 μέτρα από την Πλατεία Ελευθερίας.

«Διαπράξατε ένα μεγάλο λάθος γιατί η ανεξήγητη απόφασή σας να πάτε σε μια άλλη εμμονή βρήκε σύσσωμη την αντιπολίτευση εναντίον σας, αλλά και το σύνολο των πολιτών», είπε η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία διατύπωσε το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τους χαμένους πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων που είχαν εξασφαλιστεί για τη δημιουργία του πάρκου μνήμης.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας επανέλαβε τη δέσμευση ότι θα γίνει η ανάπλαση, σημειώνοντας πως, εφόσον η μελέτη βιωσιμότητας του υπόγειου πάρκινγκ δεν φέρει αποτελέσματα, θα προχωρήσει και μόνο η μετατροπή της πλατείας σε πάρκο μνήμης.