Skip to main content

«Πλατεία Ερνέστ Εμπράρ» η αλάνα πάνω από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου

Η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού του δήμου Θεσσαλονίκης προτείνει την κατάργηση της ονομασίας «Ερνέστου Εμπράρ» στον ιδιωτικό δρόμο στο κέντρο της πόλης.

Την ονομασία της πλατείας πάνω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου σε «πλατεία Ερνέστ Εμπράρ» προτείνει η Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης, ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον ανασχεδιασμό της πόλης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Πρόκειται για την αλάνα στη θέση των κήπων και των μνημείων πάνω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Είχε προηγηθεί πρόταση του αρχιτέκτονα Πρόδρομου Νικηφορίδη, ο οποίος πρόσφατα είχε επαναφέρει το ζήτημα της ολοκλήρωσης του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους που σχεδίασε μετά την μεγάλη πυρκαγιά ο Γάλλος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Ερνέστ Εμπράρ.

Η Διεύθυνση, παράλληλα, προτείνει την κατάργηση της ονομασίας «Ερνέστου Εμπράρ», στον ιδιωτικό δρόμο που περικλείεται από τις οδούς Ολυμπίου Διαμαντή, Βίκτωρος Ουγκώ, Βεροίας και Λέοντος Σοφού.

Η πρόταση βρίσκεται ήδη στα χέρια του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά, ο οποίος, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ρίχνει αρχικά το βάρος στο θέμα των απαλλοτριώσεων στην περιοχή, που θα ανοίξει στη συνέχεια τον δρόμο για την όποια ανάπλαση.

Ο Έρνεστ Εμπράρ ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος και γνωστός για τα σχέδια που εκπόνησε για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά το 1917.

Ο Μνημειακός Άξονας της Αριστοτέλους σχεδιάστηκε από τον Εμπράρ για να γίνει το κέντρο της πόλης. Αν και το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε πλήρως, διότι υπέστη πολλές μεταβολές μετά από πιέσεις μεγαλοϊδιοκτητών, αποτέλεσε μια μεγάλης κλίμακας βελτίωση στην προγενέστερη οικιστική κατάσταση της πόλης, προσδίδοντάς της μια σύγχρονη ευρωπαϊκή ρυμοτομία και όψη.

Το σχέδιο του Εμπράρ για το τμήμα Αγίου Δημητρίου-Κασσάνδρου ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξο, σύμφωνο με τις τάσεις της εποχής στην Ευρώπη, με τον Άξονα να καταλήγει σε ένα επιβλητικό μνημείο, που δεσπόζει στην πόλη πάνω από την οδό Κασσάνδρου. το οποίο ονομάζει Ναό της Νίκης (ή της Ειρήνης) με μια αμφιθεατρική διαμόρφωση.

Ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης προτείνει τη δημιουργία μίας πλατείας με πανοραμική θέα πάνω από τον Άγιο Δημήτριο, ένα Μπελβεντέρε όπου απολήγει νοητά η οδός Αριστοτέλους για να ολοκληρωθεί ο Άξονας, να αναβαθμιστεί μια παραμελημένη γειτονιά και να τιμηθεί ο άνθρωπος που σχεδίασε τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

Για την ανάπλαση της εν λόγω περιοχής κατατέθηκαν προτάσεις στο πλαίσιο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών του δήμου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που διοργανώθηκε το 2012 και μάλιστα βραβεύθηκε η πρόταση που υπέβαλαν οι Μιχάλης Κανταρτζής και Πηνελόπη Κουγιανού.

Πρόταση για την περιοχή κατέθεσε στον εν λόγω διαγωνισμό και το γραφείο Nikiforidis Cuomo Architects με βασικό χαρακτηριστικό τις εξέδρες που προσφέρουν πανοραμική θέα και συνυπάρχουν με τις αρχαιότητες.

Στα σημεία που δεν υπάρχει θέα προτείνεται η δημιουργία χώρων πρασίνου, που σήμερα απουσιάζουν εντελώς από τη γειτονιά ανάμεσα στις οδούς Κασσάνδρου και Ολυμπιάδας.