Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ζωντανεύει η θρυλική καπναποθήκη Κωνσταντινίδη στην πλατεία Μαβίλη

Η για δεκαετίες υποβαθμισμένη συνοικία και οι ερειπωμένες καπναποθήκες «Κωνσταντινίδη» αποκτούν νέα ζωή περνώντας από την απαξίωση ξανά στην άνθηση

Σε ένα σύγχρονο hostess, υψηλών προδιαγραφών με 42 δωμάτια σε μορφή studio, μετατρέπεται το διατηρητέο κτήριο της θρυλικής καπναποθήκης «Κωνσταντινίδη», στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Κ. Παλαμά, στην πλατεία Μαβίλη.

Η καπναποθήκη, για δεκαετίες είχε αφεθεί στη μοίρα της, ωστόσο η οικογένεια Κωνσταντινίδη, από τις γνωστότερες της Θεσσαλονίκης στον τομέα της εμπορίας και επεξεργασίας καπνού, όντας συναισθηματικά δεμένη με την ιστορία της, αποφάσισε να δώσει εκ νέου ζωή, στο άψυχο κουφάρι της.  

Διατηρώντας τα στοιχεία της ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς, η εγκαταλελειμμένη και υπό κατάρρευση, καπναποθήκη, άλλαξε όψη και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο πράσινο κτήριο, με θερμοπρόσοψη, ενεργειακά κουφώματα, συστήματα κλιματισμού τελευταίας τεχνολογίας, φιλικό προς το περιβάλλον και πλήρως εναρμονισμένο στο αστικό τοπίο

Τα εγγόνια, του παππού Κωνσταντινίδη, ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας, περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουν στη δημιουργία του ξενώνα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, εφόσον οι συνθήκες με την πανδημία το επιτρέψουν, θα υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες τον προσεχή Δεκέμβριο.  

Η ιστορία

Η καπναποθήκη «Κωνσταντινίδη», είναι από τις πιο γνωστές της Θεσσαλονίκης, με την ιστορία της, να ξεκινά τη μακρινή δεκαετία του 1930.

Ακόμη από τον προηγούμενο αιώνα η πόλη αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες αγορές καπνού στην Ευρώπη, με την εμπορία και την επεξεργασία του, να αποτελεί ισχυρή βάση για την οικονομική της ανάπτυξη.

Μεγάλες πολυεθνικές για τα δεδομένα της εποχής από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, ακόμη και από την Αμερική όπως οι: Glenn Tobacco, American Tobbaco, Gary, Alston Tobbaco είχαν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 1884 μέχρι το 1912 λειτουργούσε στη το εργοστάσιο των οθωμανικών καπνών «Régie», αυστριακών και γαλλικών, κεφαλαίων, που παρασκεύαζε επεξεργασμένο καπνό και τσιγάρα για τις αγορές του εξωτερικού.

Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκη έλληνες επιχειρηματίες μπαίνουν πιο ενεργά στο παιχνίδι του καπνού και από το 1924 χτίζουν εργοστάσια και αποθήκες, τα οποία εντάσσονται στο νέο σχέδιο πόλης.

Μια από αυτές είναι η καπναποθήκη «Κωνσταντινίδη». Το κτήριο χτίζεται το 1930 με στοιχεία art deco και εκτείνεται σε πέντε ορόφους. Η λειτουργία της σταμάτησε περίπου το 1960 και το 2016 το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο.

Η ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη

Το νέο κτήριο της καπναποθήκης έρχεται να αναβαθμίσει σημαντικά την πλατεία Μαβίλη, δίνοντας επιπρόσθετη αξία, σε μια περιοχή κοντά στο Βαρδάρη, με σημαντικά τοπόσημα, όπως ο ιστορικός Ναός των 12 Αποστόλων και των λουτρών του Πασά Χαμάμ.

Για δεκαετίες ήταν μια υποβαθμισμένη συνοικία. Η εικόνα της ωστόσο αρχίζει σταδιακά να αλλάζει την τελευταία τριετία, αποτελώντας ουσιαστικά ένα ζωντανό παράδειγμα ανάταξης για άλλες υποβαθμισμένες γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Η πλατεία μετά την ανάπλαση που πραγματοποιήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αποκτά νέα σύγχρονα χαρακτηριστικά. Το σιντριβάνι με τους πίδακες νερού, το πλακόστρωτο, τα χτιστά καθίσματα, τα διαπλατυσμένα πεζοδρόμια, οι δεντροστοιχίες και οι νέοι λαμπτήρες φωτισμού βελτίωσαν τόσο την αισθητική της, όσο και την ποιότητα ζωής των περιοίκων.

Η γειτονία παρά τα προβλήματά της υπανάπτυξης και των λουκέτων που έπεσαν βροχή τα τελευταία χρόνια, άλλαξε, σύμφωνα με περιγραφές των κατοίκων στη Voria.gr, προς το καλύτερο, χωρίς όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, να λείπουν οι παθογένειες που μαστίζουν πλέον σχεδόν ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, όπως η μικρόεγληματικότητα, η έλλειψη χώρων στάθμευσης κ.α.

Η επανάχρηση της καπναποθήκης και η ανάπλαση της πλατεία Μαβίλη, αποδεικνύουν περίτρανα ότι όταν υπάρχει σχέδιο, αγάπη και μεράκι, μπορούν να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και περιοχές μέχρι πρότινος απαξιωμένες να μετατραπούν σε νέα τοπόσημα που τόσο έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη.