Skip to main content

Πλεόνασμα 574 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Ιανουαρίου

Πλεόνασμα ύψους 574 εκατ. ευρώ παρουσίασε τον Ιανουάριο 2010 ο κρατικός προϋπολογισμός, έναντι ελλείμματος 1,554 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Πλεόνασμα ύψους 574 εκατ. ευρώ παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2010 ο κρατικός προϋπολογισμός, έναντι ελλείμματος 1,554 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ επιστροφών φόρων αυξήθηκαν κατά 16,5% έναντι στόχου στον προϋπολογισμό για αύξηση κατά 10,8%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 691 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του έτους 2008, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 256 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του προηγουμένου έτους.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,6%, έναντι στόχου που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό για μείωση κατά 2,8%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 6,6%, και οι δαπάνες για τόκους κατά 31,7%.

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 84,3%, ενώ τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 98% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά. Η έκδοσή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της διαφάνειας και της έγκαιρης πληροφόρησης σύµφωνα µε το οποίο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισµού κάθε µήνα, εκδίδονται πλέον σε συνοπτική µορφή στο πρώτο δεκαήµερο του επόµενου µήνα και επικαιροποιούνται µε βάση τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης κατά την τελευταία εβδοµάδα του µήνα αυτού.