Skip to main content

Πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Tο διάστημα Ιανουρίου- Ιουνίου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 3,9 δισ. ευρώ. Kατά 759 εκατ. ευρώ μικρότερο από αυτό του 2018.

Περιορίστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας. Αν και στο ισοζύγιο αγαθών είχαμε αρνητικές εξελίξεις, με τις εξαγωγές να επιβραδύνονται και τις εισαγωγές να συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, στις υπηρεσίες είχαμε πλεόνασμα. Το ισχυρό χαρτί είναι βεβαίως ο τουρισμός, με τις εισπράξεις να κάνουν άλμα 15% και οι μεταφορές.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, το διάστημα Ιανουρίου- Ιουνίου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 3,9 δισ. ευρώ, το οποίο και ήταν κατά 759 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, οι οποίες αντιστάθμισαν την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Όπως μεταδίδει το naftemporiki.gr, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο 1,6% σε τρέχουσες τιμές (0,1% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% σε τρέχουσες τιμές (2,2% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση τόσο του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών όσο και του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών διευρύνθηκε. Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 7,3%. Παράλληλα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 15,3%, αν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν μικρή πτώση κατά 0,5% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2018.

Η εικόνα τον Ιούνιο

Τον Ιούνιο του 2019, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 8,9 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2018, λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών και υπηρεσιών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσε μικρή επιδείνωση.   

Το ισοζύγιο αγαθών βελτιώθηκε σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, καθώς το έλλειμμά του μειώθηκε κατά 496 εκατ. ευρώ, παρά τον περιορισμό των εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών, κυρίως καυσίμων, καθώς και λοιπών αγαθών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Σημειώνεται ότι σε σταθερές τιμές οι συνολικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν πτώση κατά 4,2%.

Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 338 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Το ισοζύγιο μεταφορών σημείωσε σχετικά μικρή βελτίωση, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκε. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 16,4%, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018. Οι εισπράξεις από μεταφορές σημείωσαν οριακή άνοδο (0,5%).

Η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται αφενός στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και αφετέρου στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από τα λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, που περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής. Τέλος, η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.