Skip to main content

Πλεύρης: Αναμένεται θερινό κύμα κορωνοϊού αλλά δεν θα χρειαστούν μέτρα

Ο υπουργός εξήγησε ότι δεν φαίνεται ότι θα ασκηθεί πίεση το Σύστημα Υγείας ώστε να οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων.

Θερινό κύμα κορωνοϊού δείχνουν οι προγνώσεις των μοντέλων που τρέχουν οι ειδικοί, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Εξήγησε ωστόσο ότι δεν φαίνεται ότι θα ασκηθεί πίεση το Σύστημα Υγείας ώστε να οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων.

Ερωτηθείς για τους αριθμούς των κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτή η τάση συνδέεται με την αύξηση της κινητικότητας αλλά και τις μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές. «Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρξει αύξηση στα κρούσματα» σημείωσε, λέγοντας ότι σε αυτή τη φάση τα περιοριστικά μέτρα είναι ανούσια.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι παρατηρείται ένα σημαντικό ποσοστό επαναλοιμώξεων και πως σιγά σιγά εμφανίζονται και στην Ελλάδα, σε έντονο βαθμό, οι υπομεταλλάξεις της Όμικρον. Πλέον, τόνισε, «αυτός που έχει περάσει την Όμικρον δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσει άμεσα. Ο εμβολιασμός και η νόσηση δημιουργούν μια ανοσία, αλλά όχι για 5-6 μήνες που λέγαμε πιο παλιά». Σε εκείνο το σημείο, πάντως, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι σε ό,τι αφορά «τη βαριά νόσηση υπάρχει ασφάλεια», από το εμβόλιο και τη νόσηση.
Αναμένουμε ένα θερινό κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού -Τυχόν μέτρα από Σεπτέμβρη

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «φαίνεται πως θα υπάρξει ένα θερινό κύμα», διευκρινίζοντας ότι «σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα Υγείας ώστε να πάρουμε μέτρα».

Παρά ταύτα, είπε ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να τηρούν κάποια μέτρα αυτοπροστασίας, υπενθυμίζοντας ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την 4η δόση του εμβολίου. «Το θερινό κύμα είναι ένα κύμα που θα έχει αυξομειώσεις, δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει πίεση» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τι θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες από τον Σεπτέμβρη, είπε ότι σε εκείνο το διάστημα θα γίνει κουβέντα για τυχόν μέτρα. «Αυτό συζητούσαμε χθες στο Λουξεμβούργο. Είμαστε όλες οι χώρες προετοιμασμένες. Ακόμη και με αυτές τις μεταλλάξεις να πάμε το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει ένας σχεδιασμός, γιατί θα δούμε άνοδο κρουσμάτων. Αναλόγως της πίεσης που θα έχουμε στα νοσοκομεία θα δούμε και τα μέτρα. Μπορεί να είναι πολλά, μπορεί και τίποτα» υπογράμμισε καταλήγοντας.