Skip to main content

Πλεύρης: Έρχονται αλλαγές σε φαρμακευτική δαπάνη και άυλη συνταγογράφηση

Μιλώντας σε επιτροπή κατά τη διάρκεια συζήτησης ν/σ του υπουργείου Υγείας, ο κ. Πλεύρης που θα ρυθμίζει άμεσες παρεμβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη.

Στην προαναγγελία τροπολογίας με την οποία ρυθμίζει ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, τους φορείς HIV και τη δυνατότητά τους να γίνονται ανάδοχοι ή να προχωρούν σε άυλη συνταγογράφηση, προχώρησε από τη Βουλή, ο Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας σε επιτροπή κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ο κ. Πλεύρης που θα ρυθμίζει άμεσες παρεμβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Θα μπουν κριτήρια στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης όπου οι εταιρίες θα υποχρεούνται να φέρουν τις καταναλώσεις των φαρμάκων τους στην ΕΕ και θα ελέγχεται και η χαμηλότερη τιμή ως στοιχείο διαπραγμάτευσης. Θα δίνεται η δυνατότητα στο επόμενο δελτίο τιμών να υπάρχει διαφορετικό πλαφόν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Δίνεται η δυνατότητα να μπορεί με υπουργική απόφαση να υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός ανά κατηγορία φαρμάκου! Θα νομοθετηθεί ότι η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους θα γίνεται από δημόσιες δομές γιατί τρέχει ποσό 310 εκατ. στους ανασφάλιστους! Πριν ήταν το 1/3 σε ποσό! Δεν περιορίζεται καμία πρόσβαση τα φάρμακα είναι ίδια, υπάρχουν όμως πολλά ΑΜΚΑ που δεν έχουν κατοικία στη χώρα» συνέχισε ο κ. Πλεύρης.
Ρυθμίσεις για φορείς HIV ή ασθενείς με ηπατίτιδα Β’

Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε επίσης πως με τις νέες ρυθμίσεις θα δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής και άυλης συνταγογράφησης για άτομα που παίρνουν αντιρετροϊκή θεραπεία, ενώ όσοι έχουν προσβληθεί από HIV ή ηπατίτιδα Β’ θα μπορούν να γίνονται ανάδοχοι εφόσον ακολουθούν θεραπεία. «Ήταν μια αρνητική διάκριση για τους ανθρώπους αυτούς», σημείωσε με νόημα.