Skip to main content

Πλήγμα στον Σουλτς οι εξελίξεις στην Κάτω Σαξωνία

Η προσχώρηση της βουλευτού των Πρασίνων Έλκε Τβέστεν στους Χριστιανοδημοκράτες στην Κάτω Σαξωνία προκάλεσε την κατάρρευση της τοπικής κυβέρνησης.

Η προσχώρηση στους Χριστιανοδημοκράτες της Έλκε Τβέστεν, βουλευτού των Πρασίνων στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, άλλαξε το πολιτικό τοπίο. Άμεσο αποτέλεσμα της μεταπήδησης για το κρατίδιο είναι η απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας του συνασπισμού SPD-Πρασίνων και η προκήρυξη νέων εκλογών. Για τον προεκλογικό αγώνα του Μάρτιν Σουλτς η όλη εξέλιξη θα έχει μάλλον αρνητικά αποτελέσματα.

Κίνητρα της προσχώρησης

«Νόθευση» του εκλογικού αποτελέσματος, «προδοσία» και «αγορά ψήφου» – με αυτές τις κατηγορίες ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων καταδικάζουν την προσχώρηση της βουλευτού των Πρασίνων στους Χριστιανοδημοκράτες. Οι κατηγορίες αφορούν τα κίνητρα της Έλκε Τβέστεν. Σύμφωνα και με δικές της δηλώσεις η απόφαση της επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι δεν εκλέχτηκε ξανά ως υποψήφια βουλευτής από τη βάση των Πρασίνων και ότι βλέπει ευκαιρίες να συνεχίσει την πολιτική καριέρα της στους Χριστιανοδημοκράτες.

Αντιθέτως, σύμφωνα με ηγετικούς παράγοντες των Χριστιανοδημοκρατών η προσχώρηση είναι ένδειξη ό,τι η «συνεπής και σταθερή» πολιτική του CDU πείθει και πέραν των κομματικών συνόρων και ό,τι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν. Το μόνο στο οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα είναι ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Επιπτώσεις για τον προεκλογικό αγώνα

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο - πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι προς όφελος των Χριστιανοδημοκρατών. Μετά τις μη αναμενόμενες νίκες στα κρατίδια Σλέσβιχ Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ανοίγει για το CDU η προοπτική να κερδίσει μια ακόμη περιοχή που πιθανώς να επικρατούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Στις δημοσκοπήσεις ο νυν σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου, Στέφαν Βάϊλ (βλ. κεντρική φωτογραφία), προηγείται του χριστιανοδημοκράτη αντιπάλου του.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει τελικά στις περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία, η απώλεια της πλειοψηφίας συνιστά οπωσδήποτε αρνητικό μήνυμα για τον προεκλογικό αγώνα του υποψήφιου καγκελάριου Μάρτιν Σουλτς: Το τέλος μιας ακόμη κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους τεκμηριώνει τη φθίνουσα εκλογική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle